Hjem > H > Hva Gjør Overdrivelse Med En Tekst?

Hva gjør overdrivelse med en tekst?

Underdrivelse er et av de språklige virkemidlene vi har i norsk. Når du underdriver noe, så formulerer du deg på en måte som får det til å høre bedre ut. Du bagatelliserer rett og slett betydningen av det som blir sagt. I likhet med andre språklige virkemidler, så har underdrivelse en spesifikk funksjon.

Les mer

Hva er et retorisk virkemiddel?

Noen vanlige retoriske virkemidler

Vi kan hovedsakelig dele retoriske virkemidler inn i tre deler – etos, patos og logos. Dette er kjent som de tre såkalte appellformene innen retorikk. Ved hjelp av disse virkemidlene kan du mestre retorisk kommunikasjon på en planlagt og effektiv måte.
Hva er kjennetegnene til en novelle? Novellen har tre hovedkjennetegn: fiksjon, prosa og lengde. At novellen er fiksjon, vil si at den er oppdiktet og hører til skjønnlitteraturen. Novellen er en prosafortelling, og den deles dermed ikke inn i verselinjer, slik som sjangrene epos og lyrikk.

Hva må man ha med i en novelleanalyse?

I korte trekk skal en analyse av noveller besvares ut fra disse spørsmåla:

  1. Hva betyr novella – hva er budskapet, hva sier den om et tema?
  2. Hvordan er novella laget – hvilke litterære virkemidler har forfatteren brukt?
  3. Hvorfor skriver forfatteren teksten på nettopp denne måten?
Hva betyr personifisering? Personifikasjon, også kalt personifisering, er et språklig virkemiddel hvor noe livløst, upersonlig eller abstrakt blir fremstilt med menneskelige egenskaper. Et eksempel er når døden blir fremstilt som en mann i svart kappe.

Hva er forskjellen på allusjon og intertekstualitet?

En allegori kan inngå som del av tekstens intertekstualitet, altså bidra til å relatere teksten til andre tekster. Dersom en tekst henspiller på en annen (kjent) tekst, kaller vi det ofte allusjon (som på latin nettopp betyr «henspilling».) Ta dette i betraktning, hva gjør språklige bilder med en tekst? Språklige bilder funksjon

Den viktigste grunnen til at vi bruker språklige bilder, er at de har en tendens til å fremheve budskapet. Når det brukes språklige bilder som metaforer, besjeling og sammenligninger, blir det lettere for mottakeren å danne seg et indre bilde av budskapet.

Hva gjør besjeling med et dikt?

Besjeling er et språklig virkemiddel som gir menneskelige egenskaper til konkrete ting, deriblant dyr. Virkemiddelet puster liv i ellers ganske kjedelige objekter i tekster. Blant de språklige virkemidlene, er besjeling noe vi tidlig lærer. Tilsvarende, hva er bokstavrim? Bokstavrim, også kalla allitterasjon, er ei form for rim der ord som rimer har lydlikskap i byrjinga av dei fyrste trykksterke stavingane. Ein oppnår bokstavrim ved å rima like konsonantar med kvarandre, medan vokalar ofte kan forma rimet både når dei er like og ulike.

Så, hva betyr dysfemisme?

En dysfemisme er det motsatte av en eufemisme. Her bruker vi ord som har nedsettende betydning. Akkurat som eufemismer, kan også dysfemismer noen ganger være humoristiske.

By Vasiliki Stiger

Hva er kjennetegnene til et dikt? :: Hvilke virkemidler har vi?
Nyttige lenker