Hjem > H > Hva Er Typisk For Urnordisk?

Hva er typisk for urnordisk?

De urnordiske ordene er nokså lange sammenlignet med moderne nordiske språk. Det skyldes hovedsakelig de såkalte stammevokalene, vokaler som tilhørte ordstammen, men som senere falt bort: laukaR, løk; horna, horn; satido, satte.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva er forskjellen på urnordisk og norrønt?

Norrønt hadde utvikla seg frå urnordisk, som blei brukt i heile Skandinavia ca. mellom 200 og 700, og i dette språket var der få dialektale forskjellar. Urnordisk er veldig ulikt både norrønt og moderne norsk, med til dømes uvante lydkombinasjonar og lange vokalfylte ord. Eit godt eksempel er ordet ramn. Så, hva skjedde i synkopetida? Lydutvikling i synkopetida. Perioden er preget av bortfall av trykksvake vokaler: Av de korte trykklette vokalene falt en stor del bort, og resten falt sammen med de lange vokalene. Samtidig dannet det seg nye vokaler: omlydsvokalene.

Hva er urnordisk tid?

Urnordisk er språkstadiet i de skandinaviske språk i tiden fra ca. 200 til 500 e.Kr, og var språkstadiet mellom urgermansk (ca. 2000 f.Kr. Kva for bokstaver fanst i det norrøne alfabetet som ikke er i vårt? Norrønt hadde enkelte bokstaver og lyder som ikke lenger brukes på moderne norsk. Det første å merke seg er at norrønt hadde tre bokstaver eller lyder – þ,ð,ǫ – «thorn», «edd» og «o med kvist», som vi ikke har på det språket vi bruker i dag.

Så, hvorfor kunne setninger i norrønt være uten noe subjekt?

75. På moderne norsk må alle setninger ha subjekt og verbal. Slik var det ikke på norrønt. Fordi verbet var bøyd i person og tall, hendte det at subjektet ble utelatt. Derav, er norrønt og gammelnorsk det samme? I Norge har betegnelsen også blitt brukt om middelalderspråket i landområder som ble befolket fra Norge i vikingtiden. Dette fellesspråket kalles nå til vanlig norrønt på norsk, et begrep som dekker både gammelnorsk og gammelislandsk.

Ta dette i betraktning, hvorfor forstår vi ikke norrønt?

Med det ser vi at norrønt ikke er et helt fremmed språk for oss. Det er fordi det faktisk er en eldre utgave av vårt eget språk, selv om forskjellene oftest er for store til at vi uten videre kan lese norrøn tekst. Islendinger klarer dette, fordi språket deres har ikke endret seg mye siden norrøne tider. Hvilke fire kasus har norrønt? Medan norrønt hadde fire kasus – nominativ, akkusativ, dativ og genitiv – spelar kasus ei perifer rolle i moderne norsk.

Hva kjennetegner den norrøne litteraturen?

Følgende temaer var sentrale i norrøn litteratur:

Norrøn mytologi (Den eldre Edda, Den yngre Edda). Heltedåder fra vikingtiden (Heltedikt, skaldedikt, islendingesagaer). Forholdet til slekten, også kalt ætten (islendingesagaer). Kjærlighet, sjalusi og hevn (blodhevn) og drap (heltedikt, islendingesagaer).

By Valora Keesler

Hvordan døde norrønt ut? :: Hva kjennetegner den norrøne litteraturen?
Nyttige lenker