Har de lekser i Finland?
Finland regnes for å ha et av verdens beste utdanningssystemer, og dette er uten lekser. Finland har lengre skoledager, uten lekser og det er bevist at dette gir fantastiske muligheter både på og utenfor skolen. Ja, elever går lengre på skolen men dette gir fortsatt mer tid til annet.
Hvorfor skaper lekser stress?
Elever kan oppleve lekser som stressende fordi lekser kan ta av tid de ellers kunne ha brukt til sosiale aktiviteter. Derfor har det betydning om de gjør lekser alene eller sammen med klassekamerater og om leksene oppleves som læringsfremmende. Dessuten, hvor mange prøver er det lov å ha på en uke? Reglene for antall prøver og innlevering per uke/dag finnes i retningslinjene for opplæringen. Per i dag skal du ikke ha mer enn tre prøver i uka, og ikke en prøve og en innlevering på samme dag, hvis du har hatt mindre enn to uker på innleveringen. Heller ikke en prøve og en fremføring på samme dag.
Og et annet spørsmål, er det lov med lekser?
Lekser er ikke lovpålagt, i den forstand at det ikke er noe elevene plikter å gjøre, eller noe som foreldrene er pliktet til å kreve av barna sine. Det er opp til hver og en skole om de vil gi lekser, og foreldre kan fortelle skolen at barnet ikke skal ha lekser. Hvem bestemmer om vi skal ha lekser? Det finnes ikke noe nasjonalt påbud om lekser — det er opp til skolen selv å bestemme om de ønsker å gi elevene lekser. For å bidra til at arbeidet med lekser ikke skal være et problem i hverdagen, tilbyr mange kommuner leksehjelp på skolen eller gjennom SFO.
Angående dette, hvem fant opp skolen?
Det var den dansk-norske kongen Kristian 6. som innførte allmenn skolegang i Danmark-Norge i 1739. Det betød at alle barn skulle lære seg å lese, og at det ikke lenger var presten som samlet barna før eller etter gudstjenesten for å lære dem de ti bud og Fader vår. Når begynte man med lekser? Lekser er en tradisjon med røtter tilbake til omgangsskolen på 1700-tallet. Da reiste læreren fra bygd til bygd og ga oppgaver til neste gang. I 1939 kom de første læreplanene, faktisk med en klar advarsel mot for mye lekser.
Folk spør også hvilket land har leksefri skole?
Se til Finland
Finland blir regnet for å ha et av verdens beste utdanningssystemer. Der har de leksefrie skoler. Finland mener at lekser ikke funker fordi det skaper konflikt i hjemmet. De mener at foreldrene ikke klarer å være «lærere» etter femteklasse. Hvor lang skoledag i Finland? Siste skoledag er på en lørdag
Elevene i Finland begynner det året de fyller sju, og den finske skolen har som den norske skolen 190 undervisningsdager hvert år, men skoledagene er lengre. Finnenes skoleår er mer sammenhengende, og de har kortere ferier underveis i skoleåret.
Så, når begynner barn på skolen i finland?
Barn som er permanent bosatt i Finland, har skoleplikt. Skoleplikten starter det året barnet fyller sju år, og avsluttes når barnet har fullført grunnutdanningen, eller ti år etter at barnet begynte på skolen.