Hjem > N > Når Blåser Det Mest?

Når blåser det mest?

All vind skyldes egentlig horisontale forskjeller i temperatur. Det blåser mest om vinteren når temperaturforskjellen er størst mellom ekvatorstrøkene og polarområdene, og mellom de kalde kontinentene og det tempererte havet. Den mer direkte årsaken til vind er forskjeller i lufttrykket (trykkgradienten).

Les mer

Hva er Sommermonsun?

Om sommeren blir landmassene varmet opp, slik at det blir et stabilt lavtrykk. Med dette blåser det en varm, og fuktig luft fra sørvest fra Det indiske hav. Kystlandene får da sommermonsun og regnsesong. Om vinteren blir landmassene avkjølt, slik at det blir et høytrykk og området får vintermonsun. Man kan også spørre hva menes med høytrykk og lavtrykk? Når luft blir varmet opp, blir den lettere og stiger. Da mangler det luft ved bakken, og vi får lavtrykk. Andre steder synker luften og danner høytrykk. For å prøve å jevne ut trykkforskjellene strømmer luft inn mot midten av lavtrykk og ut fra midten av høytrykk.

Ta dette i betraktning, hva er lufttrykk enkelt forklart?

Det atmosfæriske lufttrykket er tilnærmet lik tyngden per horisontale flateenhet av luften som ligger over (hydrostatisk trykk eller gravitasjonstrykk). Tilsvarende, hvordan fungerer et barometer? Røret settes opp ned i et kar med kvikksølv. Kvikksølvet i røret synker noe, men blir stående slik at det er ca. 3/4 m mellom kvikksølvflaten i karet og i røret. Dette viser at tyngden av en luftsøyle fra havoverflaten til jordatmosfærens øverste lag svarer til trykket av en kvikksølvsøyle på 3/4 m.

Hvordan oppstår Sørøstpassaten?

Passatvinden blåser hovedsakelig fra nordøst på den nordlige halvkule og fra sørøst på den sørlige. På den nordlige halvkloden blåser den fra nordøst, «nordøstpassaten», og den sørlige halvkloden fra sørøst, «sørøstpassaten». I området mellom 30°N og 30°S strømmer luft mot ekvator nær bakken og mot polene i høyden. Ta dette i betraktning, hvordan blir det regn? Nedbør blir dannet når relativ varm og fuktig luft stiger. Når luften blir avkjølt begynner vanndamp å kondensere på kondensasjonskjerner og danner skyer. Når skydråpene har blitt store nok kan to prosesser føre til nedbør, koalesens og Bergeronprosessen.

Tilsvarende, hva skjer med lufta på 60 grader bredde?

I et område rundt 60 graders bredde møtes varm og fuktig luft fra subtropisk sone og kald polarluft. Dette gir ikke en jevn blanding av luftmassene, men gir oss en nokså markert frontlinje (polarfronten). Dette fenomenet gir lavtrykk og som regel sterk nedbør. Dessuten, hva er lavtrykk og høytrykk quizlet? -I sentrum av et lavttrykk er det lavt lufttrykk, mens det i et høytrykk er høyt lufttrykk. -Lufttrykk er et mål på tyngde av luften over et gitt punkt på jordoverflaten. - I et lavtrykk stiger lufta til værs, og det oppstår et "underskudd" av luft.

Derav, hvilke klimasoner deler vi jordoverflaten inn i quizlet?

Klimasonene i jordoverflaten deles inn i tropisk regnklima, tørt klima, temperert klima og polarklima.

By Urquhart Maril

Hva er istedenfor på nynorsk? :: Når er det fralandsvind?
Nyttige lenker