Hjem > N > Når Brukes Tegn-Til-Tale?

Når brukes tegn-til-tale?

Tegn- til- tale brukes for å tydeliggjøre talespråket for dermed å styrke samspill og språkutvikling. Det brukes tegn som er utviklet for døve (døves eget tegnspråk) og tegnene blir brukt sammen med tale. Noen barn med utviklingshemming lærer mange tegn før de klarer å si ordene.

Les mer

Derav, er det forskjellige tegnspråk?

Det finnes mange forskjellige tegnspråk i verden og selv dansk, svensk og norsk tegnspråk er ulike, på lik linje med de talte språkene. Mange tegnspråk har imidlertid en del likhetstrekk, både i enkelte tegn og i grammatikken. Så, hvor lang tid tar det å lære seg tegnspråk? Studieforløpet – kan du fortelle litt om hvordan det ser ut? Tegnspråk og tolking er en bachelorgrad, og etter tre år er man utdannet tegnspråktolk, skrivetolk og tolk for døvblinde. I førsteklasse skal man i hovedsak lære seg språket. Vi gjør mye gøy i begynnelsen, hvor målet er å lære oss en haug med tegn.

Er tegnspråk et offisielt språk i Norge?

Norsk tegnspråk er et minoritetsspråk med offisiell status i Norge. Det regnes som morsmålet/primærspråket for de fleste døve i landet, som også har det som et obligatorisk fag i grunnskolen. Hvorfor bruke tegn-til-tale i barnehagen? Forskning viser at barn tar i bruk tegn før tale. De får også bedre språkforståelse og et større ordforråd enn de som ikke blir eksponert for tegn. Barn i førskolealder er åpne og interesserte i å lære seg tegn og bruke denne kommunikasjonsformen på en naturlig måte sammen med andre.

Hvem tegn-til-tale?

Hvem bruker vi tegn-til-tale for? Tegn-til-tale kan brukes for alle barn uansett alder eller funksjonsnivå. Det er viktig å presisere at for noen barn som har dypere utviklingshemminger, finnes det andre tilnærmingsmåter og hjelpemidler til bruk i samspill og kommunikasjonsutvikling. Du kan også spørre hvor mange tegnspråk finnes det i verden? I hele verden finnes det minst 144 ulike tegnspråk. I Norge finnes det om lag 5 000 døve mennesker som anser norsk tegnspråk som sitt primære språk.

Hvilket tegnspråk brukes i Norge?

Norsk tegnspråk (NTS) er et tegnspråk som benyttes av døve og hørselshemmede i Norge. Som alle andre språk knyttes identitetsfølselse, kulturforståelse og tradisjoner til dette språket. Gassisk tegnspråk, som benyttes på Madagaskar, er nært beslektet med norsk tegnspråk på grunn av misjonsarbeid. Ta dette i betraktning, hvor mange nordmenn kan tegnspråk? Det har vi ikke nøyaktige tall på, men ifølge et anslag fra Norges Døveforbund finnes det ca. 16 500 tegnspråkbrukere i Norge, mens Døvekirken oppgir 25 000. Blant disse finner vi både døve, tunghørte og hørende. Norsk tegnspråk er dermed et stort minoritetsspråk i Norge.

Så, hvordan lære tegnspråk fort?

Å lære norsk tegnspråk er som å lære seg andre språk. Du lærer mest ved å kommunisere med tegnspråklige, ofte og over lengre tid. Kurs og lignende er for de fleste en innføring i tegnspråk. Norsk tegnspråk er det tegnspråket som brukes i Norge.

By Besse Opoka

Kan døve folk lese? :: Hvor mye tjener en illustratør?
Nyttige lenker