Hjem > H > Hva Er Balder?

Hva er Balder?

Balder er en av æsene, gudene, i den norrøne mytologien. I følge Snorres Edda er han lys og fager, vis og veltalende, mild og hjelpsom. Balder er sønn av Odin og Frigg. Han er gift med Nanna, far til Forsete og bor i hallen Breidablik.

Les mer

Hvilket kjønn er Loke?

Loke er ein fleirsidig figur frå norrøn gudetru. Han var av jotunætt, men òg fosterbroren til Tor. Han gjorde fleire vonde peik mot æsene, men var òg med på fleire morosame eventyr med dei. Loke kan ta dyreform og skifta kjønn, og gjer dette ofte i dei mange historiene han er med i. Hvor mange i Norge heter Loke?

LandNavneformAntall menn
SverigeLoke930 (2008)
DanmarkLoke251 (2009)
NorgeLoke147 (2009)
IslandLoki3 (2008)

Derav, hva fødte loke?

Han ble rasende og gudene så da at han var en jotne. Tor kom og slo ham ihjel med hammeren. I mellomtiden hadde Loke blitt drektig med Svadilfare og en tid etter fødte han et føll som var grå i fargen og hadde åtte bein. Det ble hesten til Odin og kalt Sleipner. Hvem drepte Balder? Den var for ung til at hun kunne kreve noen ed av den, mente hun. Loke hentet en misteltein, og bad Balders blinde bror Hod om å skyte den mot Balder, for å hedre ham. Hod gjorde som Loke sa, Loke hjalp ham å sikte, og Hod traff. Balder falt død om.

Deretter, hvorfor er norge kjent for troll?

I nordisk litteratur, kunst og musikk er det beskrevet troll i romantikken på 1800-tallet og seinere. Mest kjent i Norge er kanskje trollene i Theodor Kittelsens eventyrillustrasjoner og i Henrik Ibsens dramatiske dikt Peer Gynt fra 1867. Hva var jotnen Ægir guden for? Æge (norrønt: Ægir) er i den norrøne mytologien en jotun som rår over havet. Han er gift med Rån (Ran) og har ni døtre som er bølgene. Rån fisker opp druknede sjømenn i garnet sitt. Æge kalles også Hlér og Gyme (Gymir).

Hva slags gud var Odin?

For mannsnavnet Odin, se Odin (navn). Odin (norrønt: Óðinn) er ifølge norrøn mytologi den mektigste og klokeste av gudene. Han blir også kalt Allfader. Han ble både regnet som gudenes høvding og høvdingenes gud. Du kan også spørre hvem er faren til odin? Bor (også skrevet Borr eller Burr) er i norrøn mytologi far til gudene Odin, Vilje og Ve. Deres mor er Bestla, en datter av Boltorn. Han var sønnen til Bure, som ble til da kua Audhumbla slikket på en sten. Bor nevnes i Gylfaginning i Snorre Sturlasons Den yngre Edda.

Hvor gammel var Odin da han døde?

Odin Olsen Andersgård ble bare 13 år gammel. I dag er det ett år siden han døde.

By Boarer Shabina

Hva er en Jøtul? :: Hvor er Midtgard?
Nyttige lenker