Hjem > H > Hva Er Det Borgerlige Drama?

Hva er det borgerlige drama?

Det borgerlige drama ble gitt en ny dimensjon i den sannhetssøkende og virkelighetsnære etterprøving av problemer, gjennom den dybdeboring i sinn som Ibsen her begynte, blant annet ved å bruke en retrospektiv teknikk vi kjenner fra den klassiske tragedien, for eksempel i Gengangere.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva er et dramatisk dikt?

En dramatisk tekst, eller skuespill er tradisjonelt bygget opp av direkte tale eller replikker knyttet til rollefigurer. En dramatisk tekst kan også inneholde indirekte tale eller sceneanvisninger som stikkordsmessig beskriver rollefigurene, deres handlinger og omgivelser. Så, hva er dramatiske virkemidler? Et dramatisk virkemiddel er hvert moment som har en særlig virkning/funksjon i dramaet eller på scenen. Det kan for eksempel være sceneskifter, oppbyggingen av handlingen, lyssettingen, rekvisitter, kostymer, måten personene agerer eller snakker til hverandre osv.

Så, hva er et dramastykke?

Dramaet som sjanger skiller seg ut fra andre sjangre ved at det er laget for å bli satt opp på en scene. Handlingen fortelles altså ikke av en forteller (som for eksempel i noveller og romaner), men framføres av personer på en scene. Dramaet kalles ofte også skuespill eller teaterstykke, som er det samme. Hva ligger i regelen om de tre enheter? Aristoteles var opptatt av det som kalles "de tre enhetene": Enhet i tid: Dramaet skal foregå på ett døgn. Enhet i sted: Det skal foregå på ett sted. Enhet i handling: Det skal ikke være parallellhandlinger.

Hva går den retrospektive metoden ut på?

Retrospektiv teknikk er en teknikk innen dramaturgi som brukes i oppbygningen av skuespill. Den går ut på å bruke fortiden til personene i stykket for å bygge opp og forklare handlingen i nåtiden. Og et annet spørsmål, hva handler om et dukkehjem? Stykket handler om Nora Helmer som har gjort har brutt loven ved identitetstyveri og signatursforfalskning for å skaffe en utenlandsreise, slik at Torvald kan bli frisk. Handlingen strekker seg over tre dager, juleaften og dagene som følger. Nora er hovedpersonen i stykket.

Hva er tema i et dukkehjem?

Temaet i skuespillet er kvinnens vanskelige posisjon i det borgerlige ekteskapet. Slutten, der Nora Helmer forlater mann og tre små barn natt til tredje juledag, er et av verdenslitteraturens mest kjente kjønnspolitiske øyeblikk. Nora er også en av Ibsens store og utfordrende roller. Hva betyr episk diktning? Epos eller episk diktning er et lengre fortellende dikt i bunden form. Det fremstiller et hendelsesforløp som ligger i fortiden, og som kan være oppdiktet eller historisk.

Hvordan dramatisere en tekst?

Når vi skal dramatisere en tekst må vi formidle handlingen gjennom scenisk framstilling; handlinger og replikker. Vi må tenker over: Handlingsgang: hva skal skje? Hvor?

By Altis

Hva er en lyrisk tekst? :: Hva mente Knud Knudsen i språkdebatten?
Nyttige lenker