Hjem > H > Hva Er Betyr Talemål?

Hva er betyr talemål?

Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Les mer

Ta dette i betraktning, hva er høytone?

Tonegang og tjukk l

Det gjelder ord som sola, boka, senga og døra. Vestnorsk har i slike ord høy tone først i ordet, og tonen faller deretter mot slutten av ordet (kalt høytone-dialekter). Østnorsk har lav tone først i ordet, og tonen stiger mot slutten av ordet (kalt lavtone-dialekter).
Du kan også spørre hva betyr alle lektene? Det vil seie at det ikkje er reglar for kordan du skal snakke, slik det er i skriftspråket. I vårt langstrangte og kuperte land bur det folk i alle krikar og krokar, langs kysten, i dalar, på landsbygda, på fjellet, på øyer og i mindre og store byar.

Man kan også spørre hva betyr å standardisere?

En standard er en felles ”oppskrift” på hvordan noe skal lages eller gjennomføres, og standardisering er prosessen fra behov/idé til ferdig utviklet standard. Hvor er det palatalisering? Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk.

Hvorfor endrer talespråket seg?

Påvirkning utenfra

For eksempel er ord som hijab og kebab blitt en del av dagligtalen vår. Globaliseringen av kulturlivet og næringslivet gjør dessuten at det norske talemålet i større grad enn tidligere er påvirket av det engelske språket.
Hva mener vi med regionalisering når vi snakker om Talemålsutvikling? Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

Angående dette, hvem snakket norrønt?

Norrønt var tale- og skriftspråket i Norge og på Island i middelalderen. På det norrøne språket (som på islandsk) betegner imidlertid norrǿnt mál sammen med dǫnsk tunga (dansk tunge) det felles nordiske språket, altså også gammelsvensk og gammeldansk. Hvordan oppstår en dialekt? Felles opphav. Alle norske dialekter har et felles opphav, nemlig norrønt. Men allerede i vikingtida oppstod det noen få dialektforskjeller. De gammelnorske håndskriftene viser også at talemålet i de ulike landsdelene ikke var ensartet, for skrivere fra ulike deler av landet stavet ord forskjellig.

I forhold til dette, hva er dialektområder?

Dialektene i Norge deler vi gjerne inn i fire hovedgrupper. Vi kaller dem dialektområder. De fire dialektområdene er nordnorsk, trøndersk, østnorsk og vestnorsk.

By Jacinta

Hva er en apokope? :: Er Bildekalibrering nødvendig?
Nyttige lenker