Hjem > H > Hvorfor Heter Det Brustadbu?

Hvorfor heter det Brustadbu?

Brustad-bua er et uttrykk som oppstod etter at Torbjørn Jaglands Arbeiderparti-regjering ved daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad i 1997 la frem forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider.

Les mer

Så, hvor stor kan en søndagsåpen butikk være?

Stadig flere matbutikker holder søndagsåpent, og flere sperrer av deler av butikklokalet med bånd for å komme under lovens grense på 100 kvm for å ha åpent på søndager. Og et annet spørsmål, hvorfor er butikker stengt på søndager? Det er loven om helligdager og helligdagsfred, vedtatt 24. februar 1995, som i dag regulerer adgangen til butikkåpent på søndager og helligdager. Ifølge loven skal butikker holde stengt på søndager og helligdager, og etter klokken 16 på jul-, påske- og pinseaften.

Er butikker søndagsåpne i Sverige?

Hva med søndager i Sverige? I Norge har vi en lov som regulerer søndagsåpne butikker. Det finnes ikke i Sverige. Matbutikker og kjøpesentre har derfor vanligvis åpent også på søndager, med mindre det er en helligdag. Hvor stor er Brustadbua? Den såkalte Brustad-bua, en butikk på under 100 kvadratmeter, er de aller fleste steder eneste mulighet for å få besøkt en matvarebutikk på søndager. Men ifølge lovdata.no kan matbutikker uansett størrelse holde åpent når de vil i Norges flere enn 70 godkjente turistområder, skriver Vårt Land.

Folk spør også hvem kan ha åpent på søndager?

De utsalgssteder som er unntatt fra loven, kan fritt holde åpent på søn- og helgedager, men kommunestyret kan når spesielle forhold tilsier det i forskrift fastsette at også andre utsalgssteder kan holde åpent mellom kl 14.00 og kl 19.00 på søndager. Også, er det lov å holde søndagsåpent? Hovedregelen er at ingen butikker kan holde åpent på søndager. Det er lov til å holde åpent de siste tre dagene før julaften. Dette sier loven: Lov om helligdager og helligdagsfred regulerer butikkenes åpningstider.

Angående dette, kan man pante på søndager?

Kan jeg pante i søndagsåpen butikk? Svar: Ja, alle som selger drikkevarer er pliktige til å ta imot og betale ut pant. I forhold til dette, hvorfor er ikke butikkene åpne på søndager? Begrunnelsen om «helligdagsfred» på søndager er gammeldags og lite relevant i vårt flerkulturelle og -religiøse samfunn. At butikker får lov å holde søndagsåpent betyr ikke at de må holde søndagsåpent. Markedet vil selv regulere hvilke bransjer og butikker som velger å benytte seg av muligheten.

Følgelig, er det søndagsåpne butikker i danmark?

Alle danske butikker kan i hovedregel være åpne alle dager, bortsett fra 11 helligdager, nasjonaldagen, julaften og halve nyttårsaften. Noen butikker kan også være oppe disse dagene, blant andre butikker med omsetning under 33,2 millioner kroner.

By Mildrid

Hva betyr åpningstid? :: Hva kjennetegner en 5 åring?
Nyttige lenker