Hjem > H > Hvorfor Er Ikke Bomull Bærekraftig?

Hvorfor er ikke bomull bærekraftig?

Bomullsproduksjon er en intensiv produksjon, som krever mye vann og kjemikalier. Selv om bomull kun dyrkes på 4% av jordens dyrkbare areal, brukes det så mye som 25% insektmidler og 10% av andre plantevernmidler til prosessen.

Les mer

Man kan også spørre er bomull en fornybar ressurs?

Kort om materialet:

Ved produksjon av økologisk bomull, benytter bøndene de lokale ressursene på en fornybar og langsiktig måte. Økologisk landbruk unngår giftige, kjemiske plantevernmidler, og bomullsfrøene er ikke genmodifiserte.
Man kan også spørre hva betyr bomull? Bomull er fibre fra bomullsplantens frø som brukes til tekstilfiber og er den største av naturfibrene. Med rundt 26 millioner tonn var bomull omtrent 24 prosent av den globale fiberproduksjonen i 2020.

Så, hva er økologisk ull?

At ullen er økologisk betyr at ullen kommer fra gårder som oppfyller kravene til økologisk dyrehold. Det sier ikke noe om hvordan ullen eller plagget er behandlet etterpå, (selv om man bør forvente at videre produksjon og behandling også følger miljøvennlige og etiske normer). Hva betyr organiske? Organisk beskriver noe som hører til eller gjelder levende organismer. Organisk materiale er materiale dannet av levende organismer.

Hva vil det si at noe er økologisk?

Rent grunnleggende betyr økologisk å arbeide i harmoni med naturen, ikke mot den. Det betyr høyere nivåer av dyrevelferd, lavere nivåer av sprøytemidler, ingen bruk av kunstig fremstilte ugressmidler eller kunstgjødsel og mer miljømessig bærekraftig forvaltning av jordområder og naturlige miljøer. I forhold til dette, hva betyr det at mat er organisk? Organisk på fagspråk vil si at noe er produsert av levende organismer, og at det inneholder karbon, og kan brenne/brytes ned i naturen. Betegnelsene ”usprøyta”, ”biologisk” eller ”organisk” kan ikke brukes som betegnelser på produksjonsmåte på norske, økologiske produkter.

I forhold til dette, hvorfor er klesproduksjon et miljøproblem?

De fleste vet at bomull krever mengder av vann og kjemikalier for å bli til klær. Vi vet også at polyester er plast og lages av olje og at sauer produserer metangass så vel som ull. Men de færreste av oss tenker over at ulike klesfibre har ulik miljøpåvirkning også når vi bruker dem. Hva er ulempen med bomull? Dessverre er det flere problemer knyttet til bomull, deriblant den intensive bruken av kunstig vanning, sprøytemidler og giftige kjemikalier brukt i dyrkingen og produksjonen av konvensjonell bomull.

Følgelig, hvordan påvirker klesbransjen miljøet?

Jo mer klær vi kjøper, desto mer øker produksjonen – og belastningen på miljøet. Å produsere klær krever enorme mengder vann, i tillegg til at CO2-utslippet er større enn du tenker over: For å produsere én enkelt t-skjorte kreves ca. 1400 liter vann.

By Jade Hilbner

Hva er den største cellen i kroppen? :: Hva er forskjellen på bomull og økologisk bomull?
Nyttige lenker