Hjem > H > Hva Bør Luftfuktigheten Ligge På?

Hva bør luftfuktigheten ligge på?

På sommeren ligger luftfuktigheten gjerne på rundt 50 prosent innendørs, men den bør ikke overstige 60 prosent. På vinteren er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom, og opp til 50 prosent i kjølige rom. Blir den over dette øker veksten av midd, bakterier, mugg og sopp.

Les mer

Følgelig, er fukt i kjeller farlig?

Ifølge Folkehelseinstituttet kan innendørs fukt føre til muggsopp som kan gi farlige luftveissykdommer, astma, allergi og eksem. Drenering og isolering er nøkkelen til en helsevennlig kjellerstue. Hva er høy luftfuktighet inne? Et generelt utgangspunkt er likevel at den relative luftfuktigheten innendørs ikke bør overstige 60% om sommeren. Vinterstid bør den ikke være høyere enn 40% i de varme oppholdsrommene. På soverom og andre rom der du typisk har det kaldere, kan luftfuktigheten ligge opp mot 50%.

Ta dette i betraktning, hvordan ventilere kjeller?

Løsninger mot fukt i kjelleren

  1. Hvis du har lufteluker – la disse stå åpne, selv når det er kaldt ute.
  2. Dersom du har balansert ventilasjon – la denne gå for fullt hele hele tiden.
  3. Om du har varmepumpe – la denne alltid stå på.
  4. På bad og vaskerom bør du ha en vifte som går kontinuerlig.
I forhold til dette, hva er normal luftfuktighet i hus? Gode råd for luftfuktighet i hjemmet

1 - Hold relativ luftfuktighet mellom 20–40% i varme oppholdsrom i fyringssesongen. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. 2 - Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%.

Hvordan få ned fuktigheten?

…og slik får du bedre luftfuktighet

  1. 1) Ikke tørk klær innendørs.
  2. 2) Luft ut soverommet hver morgen.
  3. 3) Ikke dusj med døren åpen.
  4. 4) Flytt sofaen vekk fra ytterveggen.
  5. 5) Sett på viftene og skru på varmekablene.
  6. 6) Finn frem støvkost og vaskekost.
  7. 7) Vær mer ute.
  8. 8) Kvitt deg med luftfukteren.
Derav, kan man bli syk av fukt? Fukt og muggsopp kan utløse og forverre helseproblemer som astma, bronkitt og kronisk betennelse i neseslimhinnen, og en rekke studier viser at luftveisrelaterte sykdommer er mer utbredt hos dem som bor i boliger med dårlig inneklima, spesielt der det er påvist muggsopp og fukt.

Er råte helseskadelig?

Fukt- og råteskader er ikke bare helseskadelig, de kan også føre til store kostnader i hjemmet. Dette bør du se etter når du er på visning. Stadig tettere hus, mangler og feil i byggeprosesser, samt mer ekstremvær, gjør at mange flere boliger får fuktskader. I forhold til dette, hva gjør man med fukt i kjeller? Dersom du har fuktproblemer i kjelleretasjen, er ofte det beste du kan gjøre å legge ny drenering. Svært forenklet betyr det at du må grave opp rundt huset, legge ny drensledning, legge knotteplast utenpå veggen og fylle på med drenerende masser.

Hvor mye sparer man på balansert ventilasjon?

I en bolig på 200 kvadratmeter vil det totale energiforbruket være på om lag 25 000 kWh (kilowattimer) i året. Av det vil den balanserte ventilasjonen bruke ca 8000 kWh i året til oppvarming. I et anlegg med varmegjenvinning kan du regne med å få 80 prosent av varmen tilbake – altså 6400 kWh.

By Angadresma

Hvordan ventilere leilighet? :: Hva kan noen gjøre med personnummeret ditt?
Nyttige lenker