Hjem > H > Hva Er Nord På Kartet?

Hva er nord på kartet?

Å orientere kartet

Da skal nord på kartet peke mot nord, dvs. at øverste del av kartet peker samme vei som den røde delen av kompassnålen. Legg kompasset vannrett på kartet slik at marsjretningspilen blir parallell med meridianene eller rutenettets nordlinjer, og peker mot nord på kartet.

Les mer

Hva er en kompasskurs?

Vi bruker kompasskurs for å finne veien til et punkt på kartet. For å ta ut en kompasskurs trenger du et kart og et kompass. Kompasskursen er en rett linje fra det punktet vi står, til det punktet vi skal til. Hva peker den røde pilen på? Kompass: gå på kompasskurs

Når du skal gå på kompasskurs, må du vite at den røde pilen peker mot nord. Linjene som ligger etter hverandre i sirkelen hvor den røde pilen ligger, heter hjelpelinjer. I den samme sirkelen finner vi en avmerket rød pil som kalles nordpilen.

Deretter, hva er deviasjon?

Deviasjon betegner et avvik eller en avbøyning til siden. Hva vil det si at jernet blir magnetisk ved induksjon? Jernstangen er umagnetisk. De vil ligge i ordnede rekker med polene samme vei. Vi sier at stangen er blitt magnetisk ved induksjon. Det er viktig å legge merke til at det dannes ulike poler mot hverandre ved induksjon.

Hvor er nord?

Nord

  1. På kompasset er nord gitt ved retningen 0 eller 360 grader, 0 eller 400 gon.
  2. Dersom man er vendt øst, er nord retningen til venstre.
  3. På en flyplass vil en nordvendt landingsbane ha nummer 36 etter kursen til det landende flyet (360 grader).
Hvordan bruke vater på iPhone? Bruk iPhone som vater
  1. Åpne Måleverktøy.
  2. Trykk på Vater, og hold iPhone mot et objekt, for eksempel en bilderamme. Sett et objekt i vater: Roter objektet og iPhone til du ser grønt. Tilpass til hellingen: Trykk på skjermen for å registrere hellingen til det første objektet.

Hvordan korrigere kompass?

Legg langsiden av kompasset fra der du står (blå prikk), til dit du skal (rød prikk). Marsjpila må peke mot det stedet du skal. Vri kompasshuset slik at husets nordlinjer går samme vei som kartets nordlinjer (linjene blir parallelle). Glem ikke at kompasshusets «N» må peke mot nord på kartet. Hvordan korrigere for misvisning? Østlig og vestlig misvisning

Østlig misvisning vil si at kompasset på stedet der du står, viser nord til høyre for geografisk nord. Da skal du trekke misvisningsverdien fra kompasskursen for å få kompasskursen korrigert i forhold til magnetisk nord.

Hvor finner man Deviasjon?

Beregning av kurs

Misvisningen finnes i kartet til å være 2° (vestlig/minus), noe som gir en magnetisk kurs på 250°. Fra deviasjonstabellen (se figur) finner man deviasjonen på denne magnetiske kursen til å være –1° (vestlig), og dette gir en kompasskurs (som skal styres på magnetkompasset) på 251°.

By Thant Myhre

Når burde man bruke kredittkort? :: Hvordan bruker vi kompass?
Nyttige lenker