Hjem > H > Hva Vil Det Si Å Holde Kartet Orientert?

Hva vil det si å holde kartet orientert?

Hver gang du skal lese kartet, bør du først snu det mot nord. Dette kalles å orientere kartet.

Les mer

Så, hvorfor er 1 5000 større enn 1 50000?

1:5000 fordi 5000cm er lik 50 meter i virkeligheten. Når målestokken er stor vises det mer detaljer enn når målestokken er liten. Tilsvarende, hva er forskjellen mellom tematiske og geografiske kart? hva er forskjellen på topografiske og tematiske kart? Topografisk kart viser landformer og kun det som er synlig i terrenget. Tematiske kart angir et bestemt tema innenfor et gitt område.

Deretter, hva er nordlinjer?

Når man skal finne ut hvor man skal gå for å komme seg fra et punkt til et annet, må man aller først orientere kartet. Det vil si å holde eller legge kartet slik at kartets meridianer peker mot geografisk nord (eller nordlinjene i rutenettet). Derav, hva betyr det om høydekurvene i et område ligger veldig tett på et topografisk kart? I områder hvor høydekurvene ligger tett inntil hverandre, betyr det at topografien er veldig bratt. Der kurvene er adskilt lenger fra hverandre, vil det si at topografien er slakere.

Ta dette i betraktning, hva betyr det om et kart har 1 50 000 i målestokk og 20 meter i ekvidistanse?

Den landsdekkjande kartserien Norge 1 : 50 000 har ekvidistanse på 20 meter. Høgdekurvene representerer (går gjennom) alle punkt i terrenget som har same høgde i forhold til havnivået. I bratt terreng ligg høgdekurvene tett inntil kvarandre, mens dei i flate område ligg med lengre avstand. Man kan også spørre hvordan regne ut målestokk 1 50? En byggtegning på 1:50 vil si at 1 m i virkeligheten blir 50 ganger så liten dvs 2 cm.

Hva betyr fargene på topografisk kart?

Blått er vått (vann, elver, myrer) Svart er hardt (hus, steiner) Gult er kult (åpent område, lett å komme seg frem) Grønt er ikke skjønt (tett skog og vanskeligere å komme seg frem) Hva slags type kart har vi? Kartene deles i landkart, sjøkart, stjernekart, muntlige kart og fiktive kart over det hinsidige og land som ikke eksisterer. Landkart deles igjen inn i tekniske kart, økonomiske kart, topografiske kart og oversiktskart i ulike målestokker.

Hva mener vi med målestokk og ekvidistanse på et kart?

Jo tettere det er mellom kurvene, jo brattere er terrenget. Ekvidistansen forteller hvor stor høydeforskjell det er mellom hver kurve. På et turkart i målestokk 1 : 50 000 er ekvidistansen 20 meter. Det betyr at hvis vi har beveget oss oppover i terrenget fra den ene streken til den neste, er høydeforskjellen 20 meter.

By Pelagi

Hvordan fjerne beskyttet visning? :: Hva betyr stiplet linje på kart?
Nyttige lenker