Hjem > H > Hvorfor Binder Karbon Seg Så Lett Til Andre Stoffer?

Hvorfor binder karbon seg så lett til andre stoffer?

På alle atom har skalet som er inst, plass til 2 elektron. Det neste skalet kan fyllast opp med 8 elektron. Karbonatomet bruker berre fire av desse åtte plassane. Det har altså fire «ledige» plassar i det yste skalet, noko som gjer at karbon kan danne ulike kjemiske sambindingar med andre grunnstoff.

Les mer

Er grafitt et grunnstoff?

Grafitt er et mineral som består av rent karbon og hører derfor under mineralgruppen grunnstoffer. Det er et bløtt mineral med hardhet H=1–2 på Mohs hardhetskala, og massetetthet på 2,2 (gram per kubikkcentimeter). Hvor finner vi karbon og karbonforbindelser på jorda? Alt levende liv på Jorden inneholder organiske karbonforbindelser, og disse danner grunnlaget for fossilt karbon i kull, olje og naturgass. Hydrokarboner som brenner med liten oksygentilgang danner sot som består for det meste av rent karbon.

I forhold til dette, hvilken gruppe er karbon i?

Karbon, eldre òg kolstoff eller kol, er eit grunnstoff med atomnummer 6 og kjemisk symbol C. Karbon er i gruppe 14 i det periodiske systemet, og er eit ikkje-metall. Som dei andre grunnstoffa i denne gruppa, dannar det hovudsakleg tetravalente kovalente sambindingar. Hvordan binder karbonatomer seg til andre atomer? Karbonatomet binder seg til andre atomer med elektronparbindinger. Med fire ytterelektroner kan hvert karbonatom være med å dannes fire elektronparbindinger. Det gir karbonatomene mange muligheter til å binde seg både til hverandre, slik som i diamant og grafitt, eller til atomer av andre grunnstoffer.

Så, hva er uorganiske karbonforbindelser?

Enkelte karbonforbindelser har tradisjonelt vært regnet som uorganiske; for eksempel karbonmonoksid, karbondioksid, karbonater, cyanider, cyanater, karbider og thyocyanater. Enkelte stoffer som natrium, klorid og fosfat er essensielle for liv men regnes likevel som uorganiske. Dessuten, hvilke stoffer er grunnstoffer? Grunnstoff er et rent stoff hvor alle atomene i stoffet har samme atomnummer. Alle andre rene stoffer er kjemiske forbindelser mellom to eller flere grunnstoffer. På engelsk kalles et grunnstoff element.

Så, hva er spesielt med karbonatomet?

Karbon er så spesielt fordi det kan gå opp i så mange bindinger. Karbon finnes i lufta og alt som lever. Karbon blir brukt i fotosyntesen og blir omdannet til druesukker (C6H12O6) og oksygen (O2). Druesukkeret kan der igjen bli omdannet til andre organiske stoffer i plantene. Også, er diamant et grunnstoff? Diamant er et mineral som i likhet med grafitt består av rent karbon. Diamant er det hardeste av alle stoffer og brukes derfor til mange tekniske formål. Diamanter er også mye brukt til smykker.

Og et annet spørsmål, hvor finner man ulike karbonforbindelser?

Karbon inngår i mange kjemiske forbindelser på jorden, og i miljøet går karbon stadig over fra en forbindelse til en annen. I atmosfæren finner du karbon som en del av karbondioksid (CO2). Når plantene driver fotosyntese, bruker de karbondioksid fra luften til å lage glukose (druesukker).

By Wrench Dammad

Hvor kan man finne karbon? :: Hva er A2 prøve?
Nyttige lenker