Hjem > H > Hva Kan Eple Bety?

Hva kan eple bety?

Eplet har symbolisert fruktbarhet og kjærlighet så vel som kunnskap (kunnskapens tre) og visdom, men også død, svikefullhet, fristelse og syndefall (den forbudte frukt). I det gamle Hellas var eplet viet til Afrodite og symboliserte kjærlighet og begjær. I Kina symboliserte eplet harmoni og fred.

Les mer

Hvor kommer eple opprinnelig fra?

Opprinnelig kommer eplet fra Asia og frukten kjenner vi jo fra bibelhistorien, der Eva frister Adam med en frukt fra kunnskapens tre. Eplet har i uminnelige tider vært symbolet for denne frukten. Eple har et tynt spiselig skall som kan ha grønn, gul, gulrød, rød eller kombinasjoner av dette som farge. Hvilket språk kommer eple fra? Noen lingvister mener derfor at eple er et eldgammelt lånord fra et forsvunnet europeisk språk. På latin heter eple malum og epletre malus. Disse ordene kommer fra en annen indoeuropeisk rot *mal-, sammenlign gresk melon («frukt»), hettittisk mahlas («vinmark») og slavisk malina («bringebær»).

Når kommer det epler på epletreet?

Skal du plante et epletre fra frø-stadiet må du belage deg på at det kan ta 8–12 år før treet bærer frukt, og det er ikke sikkert det blir gode epler. Sannsynligheten for at du kommer dit hen at treet bærer frukt er heller ikke nødvendigvis stor. Når er det best å plante epletre? Hvis du vil plante et epletre er høsten den perfekte årstiden. Det gjelder også andre vekster. Epletrær kan plantes sent på høsten under forutsetning av at bakken ikke er frossen. Om vinteren er treet i hvile, men så snart det blir noen plussgrader i jorden begynner røttene å vokse.

Angående dette, hvorfor epler i hardanger?

Historiske kilder tyder på at kunnskapen om epledyrking kom til Hardanger med engelske munker på 1300 tallet. Siden den gangen har epledyrking hatt sin historie på Vestlandet. Et kjølig klima og mye lys gir eplene den friske og syrlige smaken. Sommervarme og sol gir den gode søtsmaken. Angående dette, er eple en frukt? Hos eple, pære og en del andre arter er frukten dannet ved at fruktbladene og blomsterbunnen har vokst sammen og danner frukten. Botanisk hører de under bærgruppen. Eple, jordbær og nype kalles også for "falsk frukt".

Hvor mange kalorier er det i et eple?

NæringsinnholdLite eple (55 g)Stort eple (165 g)
Kalorier i eple30 kcal91 kcal
Protein i eple0,2 g0,5 g
Fett i eple0,1 g0,3 g
Fiber i eple1,2 g3,6 g
Følgelig, hvor blir epler dyrket? I Norge dyrkes epler for salg i de varmeste strøkene på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet, i Trøndelag nesten bare til eget bruk og lenger nord bare til eget bruk og bare på enkelte av de varmeste stedene. I Norge dyrkes mange eplesorter.

Når kom epler til Norge?

For nordboere ga eplet muligheter til å spise frukt, noe som ellers var forbeholdt folkeslag lenger sør. Epler ble spist av vikingene, og fra 1700-tallet ble epledyrking en viktig næring i lune bygder og i liene ved vestlandsfjordene.

By Katleen Kralovetz

Når kommer norske epler i butikken? :: Hva er å gjenopprette?
Nyttige lenker