Hjem > H > Hva Heter De 5 Verdene I Buddhismen?

Hva heter de 5 verdene i buddhismen?

Ifølge buddhismen er det seks ulike tilværelsesmåter man kan bli gjenfødt som:

  • mennesker.
  • guder (deva)
  • halv-guder (asura)
  • dyr.
  • sulten ånd (preta)
  • ulike typer vesener i helvete (niraya)

Les mer

Hva er reinkarnasjon hinduismen?

Reinkarnasjon er sjelevandring eller gjenfødelse, ofte uatskillelig knyttet til den hinduistiske doktrinen om karma, loven om konsekvens. Forestillingen om menneskets gjentatte liv finner man især innen hinduisme og buddhisme. Deretter, hva er lotusblomsten et symbol på? Den skyter opp av grumset vann med sine hvite og blekrosa blomster. Buddhistene sammenligner det skitne vannet med den verden som omgir oss. Fra denne oppstår livet, som bærer i seg spiren til renhet og frelse. Også i dag regnes lotusblomsten som et hellig symbol.

Og et annet spørsmål, hva betyr ordet lotus?

Lotus er en blomstrende vannplante som opprinnelig hørte hjemme i det sørlige Asia. Den har symbolsk betydning i flere kulturer. Enkelte steder, som i Det gamle Egypt ble den også omtalt som «hellig vannlilje». Hvem er de viktigste gudene i hinduismen? Brahma, Vishnu og Shiva

I hinduismen finnes det mange forskjellige guder. De tre viktigste gudene er Brahma, som skapte verden, Vishnu, som opprettholder verden, og Shiva, som ødelegger den. Dette viser tre sider ved livet for en hindu. Verden skapes, opprettholdes og ødelegges, og så skapes den igjen.

Hva er en Anatman?

Anātman (sanskrit, devanagari: अनात्मन्) eller anattā (pali) er et begrep som kan oversettes med «ikke-sjel». I buddhismen lærer man at mennesket ikke har noen fast sjel. Dette blir kalt anatman. Her skiller buddhismen seg fra hinduismen som har læren om atman, den individuelle sjel. Angående dette, hvor mange buddhaer finnes det i verden? Buddha (med stor forbokstav) referer her til Siddhattha Gotama, som av buddhistiske tradisjoner regnes som én i en uendelig rekke buddhaer. Det er i dag enighet om at Buddha er en historisk person, og hovedtrekkene i hans livsskildring blir generelt akseptert.

Hva er buddhistisk kunst?

Den buddhistiske kunsten er dels ikonografisk med ulike utforminger av Buddha, og i mahayana også av andre buddhaer, bodhisattvaer og tantriske guddommer. Buddha er vanligvis fremstilt som munk, og bodhisattvaene som unge prinser. Man kan også spørre hva er den viktigste høytiden i buddhismen og hva markerer de da? Vesak er en buddhistisk festdag til minne om Buddhas fødsel, oppvåkning og død, som ifølge theravada-skolen skal ha skjedd på samme dato. I theravada-land feires denne dagen på fullmånedagen i måneden vaishakha, det vil si i april/mai.

Hvilken sammenheng er det mellom de fire edle sannhetene og den åttedelte veien?

For å komme ut av lidelsen krever det at mennesket fullstendig oppgir, undertrykker og tilintetgjør de 12 ledd i årsakskjeden. Dette oppnås ved å følge den edle åtteleddede vei og denne fører deg til fullkommen erkjennelse og nirvana, som er den opplyste tilstand i sinnet.

By Enrika Merhar

Hva betyr det når katter vifter med halen? :: Hva symboliserer Dharmachakra?
Nyttige lenker