Hjem > N > Når Bruker Vi Stor Bokstav?

Når bruker vi stor bokstav?

I norsk rettskrivning ødsler man ikke med de store forbokstavene. Hovedregelen er at vi skal bruke liten dersom det ikke er klar hjemmel for å bruke stor. En av gjengangerne når offentlig ansatte sender språkspørsmål til Språkrådet, er bruk av store og små forbokstaver.

Les mer

Ta dette i betraktning, skal norges skrives med stor n?

Når andre ledd i sammensetningen er et egennavn, bruker vi bindestrek og stor forbokstav i begge ledd: Nord-Norge, Utkant-Norge, Vest-Europa, Latin-Amerika. Følgelig, skal gatenavn ha stor bokstav? Stedsnavn skal alltid skrives med stor forbokstav. Ved løse sammen- setninger skal bare det første ordet ha stor bokstav når resten av navnet er et fellesnavn i ubestemt form: Nedre gate, Solli plass. Slike navn kan også skrives Nedregata, Solliplassen, se forrige avsnitt.

Når skal man bruke stor bokstav i engelsk?

På engelsk

Egennavn (proper nouns) skrives med stor forbokstav på norsk og engelsk. Engelsk har også en egen kategori av adjektiv som heter proper adjectives. Disse skrives også med stor forbokstav, til forskjell fra på norsk. Et proper adjective er adjektiv som kommer fra egennavn.
Hvordan skal NAV skrives? Språkrådet skriver: «Arbeids- og velferdsetaten understreker selv at Nav er et egennavn, og ikke forkortelse for noe annet. Derfor er det korrekt å skrive Nav og la bare forbokstaven i navnet være stor.»

I forhold til dette, hva er et egennavn?

Egennavn er navn på noe, for eksempel mennesker eller dyr (Tor, Inger, Pusur), steder (Agder, Liverpool, Pentagon) eller andre ting (Mercedes-Benz, Store norske leksikon, En midtsommernatts drøm), som vanligvis kan identifiseres som et bestemt eksemplar eller noe eget og unikt. Tilsvarende, er det stor forbokstav etter kolon? MERK. Det skal bare være stor bokstav etter kolon hvis det etterfølgende er en fullstendig setning. Men det skal brukes komma når en oppramsing begynner med for eksempel, det vil si, nemlig.

Så, hvordan bruke bindestrek med og?

Du skal bruke bindestrek dersom du utelater ett ledd i sammenstillinger som helse – og velferdssektoren, aktivitets – og fritidstilbud, sjø – og innlandsfiske, over – og underordnet. Hva betyr bindestrek i navn? Hvis du skal ha flere etternavn, så må de stå med bindestrek. Heter du Tom Bøe Olsen, så er Tom fornavn, Bøe mellomnavn og Olsen etternavn, mens Tom Bøe-Olsen viser at etternavnet er Bøe-Olsen.

Hva er bindestrek på norsk?

Bindestrek er et skrifttegn (-). En bindestrek er kortere enn en tankestrek, og brukes til andre formål. Bindestrek brukes i flere sammenhenger i norsk: for å markere orddeling, for eksempel når et ord må deles over to linjer.

By Amarette Navarro

Når skal sitat i kursiv? :: Hva skal skrives med stor forbokstav?
Nyttige lenker