Hjem > H > Hva Kan En 14 Åring Bestemme?

Hva kan en 14 åring bestemme?

Ungdommen har rett til å bestemme over penger som han / hun har tjent selv, men foreldrene kan sette grenser. Ungdommen kan velge utdanning selv, og ungdommen har rett til en plass i videregående skole etter at han/hun er ferdig med ungdomsskolen. Ungdommen kan bli part i barnevernssaker.

Les mer

Hva kan du bestemme når du er 15?

Fra 15 år bestemmer du selv når det gjelder å melde deg inn og ut av foreninger og av kirke og trossamfunn. Er du blitt 15 år så bestemmer du selv over penger som du har tjent. Du kan også bestemme selv når det gjelder valg av utdanning fra fylte 15 år. Dessuten, hva kan jeg bestemme når jeg er 16? 16 år

  • Du er over den seksuelle lavalder.
  • Du har rett til å nekte foreldrene å få vite at du har vært hos lege.
  • Du kan øvelseskjøre bil.
  • Du kan ta mopedførerbevis og førerprøven for lett motorsykkel og traktor.
  • Du kan selv bestemme å få utført abort.

Derav, kan foreldre ta ut penger fra barna?

Er du under 15 år, kan du ha småjobber hvis foreldrene dine er enige. Penger du tjener fra dette, kan du ikke bruke uten at foreldrene dine gir deg lov. Men foreldrene dine skal lytte til dine meninger og jo eldre du blir, jo mer bør du kunne bestemme hva du kan bruke pengene på. Hvor lenge må foreldre forsørgerplikt? Barn har rett til å være sammen med foreldrene. Forsørgerplikt til du er 18 år.

Angående dette, kan barn bestemme selv?

Barn har rett til å seie meninga si frå dei er sju år. Retten gjeld også yngre barn som er i stand til å danne seg sine eigne meiningar om ei sak. Frå barnet er tolv år har foreldra plikt til å leggje stor vekt på det barnet meiner og ønsker, men barnet skal ikkje bestemme sjølv. Tilsvarende, hva har du lov til når du er 16 år? Kilde: Datatilsynet Den helserettslige myndighetsalder er 16 år. Dette innebærer at ungdom over 16 år har samme rett til informasjon, medvirkning og samtykke som voksne i spørsmål om helse. Med mindre ungdommen samtykker har foreldrene bare rett til informasjon som er nødvendig for å ivareta foreldreansvaret.

Hva slags rettigheter har jeg?

Du har rett til et privatliv og respekt for din personlige identitet. Ingen – verken hjemme eller andre steder – skal overvåke deg, snoke, sjekke mobilen din og andre ting som er private, eller bestemme hvordan du ønsker å utvikle deg som person. Man kan også spørre kan jeg bestemme hvor jeg vil bo? Helt til man er 18 år er det foreldrene som bestemmer hvem barna skal bo hos, og hvor mye de skal bo hos hver, men når barnet har fylt 7 år, skal det få si sin mening før det blir tatt avgjørelser om dets personlige forhold. Når barnet har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

Følgelig, kan man ta ut penger fra barnas sparekonto?

Du kan fritt disponere pengene, for eksempel velge når du vil overføre penger, eller om de skal spares til studier eller bolig. Det begrenser ikke muligheten til stipend.

By Adam

Kan foreldrene mine ta pengene mine? :: Hvorfor kan man ikke trene etter operasjon?
Nyttige lenker