Hjem > K > Kan Foreldrene Mine Ta Pengene Mine?

Kan foreldrene mine ta pengene mine?

Foreldrene din kan altså som utgangspunkt ikke ta penger ut av kontoen din, dersom dette er en konto med midler som du har tjent selv eller som du har fått til fri rådighet. Selv om det i utgangspunktet er sånn at du bestemmer over dine penger etter at du har fylt 15 år, finnes det et unntak.

Les mer

Så, hvem bestemmer over barnets penge?

Før barn fyller 13 år er det foreldre som bestemmer over barnets penger, for eksempel penger barnet har arvet eller fått. Men dette hindrer ikke at barnet kan få penger i ukelønn, og gaver til jul og fødselsdag. Hvor lenge er man ansvarlig for sine barn? I utgangspunktet bortfaller foreldrenes forsørgelsesplikt når barnet fyller 18 år. Det kan imidlertid avtales at plikten til forsørgelse skal vare lenger, og i noen tilfeller vil den også vare lenger.

Og et annet spørsmål, hva er underholdningsplikt?

Foreldre har plikt til å dekke barnas nødvendige utgifter. Dette omtales som foreldres underholdsplikt, eller fostringsplikten. Hovedsakelig er det utgifter til bolig, mat og klær som faller inn under denne plikten, men også utgifter til utdannelse og fritidsaktiviteter kan omfattes. Hvor lenge har man forsørgeransvar for barn? Foreldre har forsørgeransvar for barna sine til barna er ferdige med videregående skole. Det betyr at foreldrene dine har plikt til å hjelpe deg økonomisk selv om du er 18 år, så lenge du fortsatt går på skole. Forsørgeransvar betyr at foreldrene dine skal dekke mat, klær, bolig, fritidsaktiviteter og så videre.

Også, hvor mye skal barn bestemme?

Barnepsykologen fastslår at barn skal få lov til å være med å bestemme, og at det kan gjerne styre når voksne og barn leker samme. Men avgjørelser om hvor tykk jakke barnet skal ha på, om han skal ha hjelmen på når han sykler, eller når han skal gå for å rekke skolen, er gode eksempler på hva som er foreldres ansvar. Ta dette i betraktning, kan barn velge bort samvær? Hva barna selv mener om samvær og hvor barnet skal bo, tillegges større og større vekt jo eldre barna blir. Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å si sin mening om avgjørelser av stor betydning for barnet. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener.

Kan man tvinge et barn til samvær?

Fra 13-14 år og frem til myndighetsalder bør ikke et barn tvinges til samvær det ikke ønsker. For det tredje må man ta hensyn til hvor knyttet barnet er til nærmiljøet. Hva er de 30 menneskerettighetene? Denne forenklede utgaven av de 30 artiklene i Verdenserklæringen om menneskerettigheter har blitt lagd spesielt til unge.

  • Vi er alle født frie og like.
  • Ikke diskriminer.
  • Retten til liv.
  • Intet slaveri.
  • Ingen tortur.
  • Du har rettigheter hvor enn du er.
  • Vi er alle like for loven.

Dessuten, hva slags rettigheter har man i arbeidslivet?

Eksempler på plikter er at du må komme presis på jobb og at du må gjøre arbeidsoppgavene dine. Rettigheter er det du har krav på som ansatt. Eksempler på rettigheter er at du har rett til en skriftlig arbeidskontrakt, lønnsslipp og en attest. Arbeidsgivere og arbeidstakere har forskjellige plikter og rettigheter.

By Hengel

Hvor lenge før må man bestille reiseforsikring? :: Hva kan en 14 åring bestemme?
Nyttige lenker