Hjem > N > Når Er Årets Lyseste Dag?

Når er årets lyseste dag?

Mandag går vi mørkere tider i møte, når fenomenet sommersolverv oppstår på den nordlige halvkule. I Oslo vil dagen være 18 timer og 49 minutter og 56 sekunder.

Les mer

Hvilken dag snur sola 2021?

Vi sier gjerne at sola «snur» en gang i desember og en gang i juni. Dette heter sommersolverv, og er årets lengste dag, nærmere bestemt da sola står høyest på himmelen, ifølge statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane i Meteorologisk Institutt. - I år faller sommersolverv på mandag 21. juni, sier hun videre. Man kan også spørre hva kalles den dagen i året som har kortest periode med dagslys? Vintersolverv er den dagen i året som har kortest periode med dagslys og lengst periode med nattemørke. Dette skyldes at det er denne dagen Solen står lavest på himmelen midt på dagen (minste middagshøyde).

I forhold til dette, hvor lang er dagen i oslo?

2022Soloppgang/nedgangDagslengde
aprSoloppgangLengde
16. apr05:5814:38:54
17. apr05:5514:44:17
* Alle tidspunkt er lokaltid i Oslo. Dersom det er Sommertid, er det tatt med i beregningen. Refraksjon er tatt med i beregningen. Datoene er fra den gregorianske kalenderen.
Og et annet spørsmål, når er det mørketid i tromsø? I kveld fredag 21. desember klokken 23.23 snur sola i Tromsø. Vintersolverv på den nordlige halvkule forekommer alltid mellom 20. og 23.

Også, når står sola høyest på himmelen om sommeren?

Dagen i året hvor sola står høyest på himmelen ved middagstid kalles sommersolverv (20-22. Juni, Gemini-tvillingene) og dagen hvor den står lavest er vintersolverv (20-22. Desember, Sagittarius - skytten). Og et annet spørsmål, hvor lenge lyst blir det hver dag? Trondheim får over fem minutter ekstra dagslys hver dag fremover. Noe som betyr rundt 40 minutter ekstra dagslys kun i løpet av én uke. I Bodø blir dagene åtte minutter lengre for hver dag som går – mens folk i Oslo, Bergen og Stavanger får rundt fire minutter mer dagslys.

I forhold til dette, når på døgnet er det mørkest?

Midnatt kan ha to betydninger: Astronomisk. Det tidspunkt på døgnet som solen står lavest på himmelen i forhold til horisonten. Dette vil normalt være døgnets mørkeste tidspunkt, og klokkeslettet vil være avhengig av lengdegraden, den tidssone som gjelder for stedet, og eventuell «sommertid». Når på året er solen sterkest? Påskesolen er sterkest på fjellet i påsken. Også hvis solen gjemmer seg bak en sky. – Man må alltid bruke solbeskyttelse i fjellet, spesielt hvis man skal være ute lenge. Solbriller er obligatorisk, forteller Bjørn Johnsen, forsker ved Statens strålevern.

Hvor er sola app?

Med appen Sunsurveyor (over) ser du solens bane «live» for hvilken dato du vil. Endre datoen, og du kan se hvordan solens gang er på sommeren, eller om det er sol på terrassen på 17. mai.

By Hashimoto Wyms

Hvor ofte blir røde postkasser tømt? :: På hvilken dato faller sommersolverv i 2021?
Nyttige lenker