Hjem > H > Hva Betyr Ordet Jøger?

Hva betyr ordet Jøger?

Ordet gir ingen treff i de første to ordbøkene jeg står opp i, men NO14 gir følgende definisjon: "(på same tid) glad, opprømt og kry".

Les mer

Også, hva betyr læll trondheim?

[lel] Adv. (av likevel) Skrives også lell. Et mye brukt uttrykk blant trøndere. Synonymt med allikevel, likevel, uansett, dog, selvom, uansett, tross alt, tross det, like fullt og i alle fall. Hva er en apokope? Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord.

Tilsvarende, hva betyr grævla?

Dette ordet blir brukt om ting som er grove å høyre på eller sjå på. Ifølgje språkdirektøren er grævligt og grævla nesten-banning. For mange på Sør-Vestlandet blir orda sett på som eit erstatningsord for jævlig. Hva betyr hekkan? Hekkan (navn på fanden eller Hekkenfeld/Hekkefjell/vulkanen Hekla på Island, tilholdsssted for trollkjerringer, hekser og fanden)

Så, hvilken dialekt snakker man i tønsberg?

Vestfoldmål er en samlebetegnelse for en gruppe vikværske dialekter som prates i landskapet Vestfold. Vestfoldmål er hovedsakelig delt mellom bymål og bygdemål, hvor bymålene som snakkes i Larvik, Sandefjord, Tønsberg (inkl. Hvor snakkes vestnorsk? Vestnorsk som gruppe utgjøres av talemålene i Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark.

Hvordan er Infinitivsendingene i norsk?

Infinitivsendinger. I de østnorske og trønderske dialektene er det to infinitivsendinger, altså kan verbene ende på både -a og -e, eller endingen kan falle helt bort (apokope), det er dette som kalles for jamvekt. Vestnorsk er det kun en infinitivsending, de bruker enten -a eller -e. Hvor brukes apokope? I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord.

Hva er Jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending).

By Strang Wimberley

Hvordan avregistrerer man en bil? :: Hva betyr klar på trøndersk?
Nyttige lenker