Hjem > K > Kan Man Skifte Lysbryter Selv?

Kan man skifte lysbryter selv?

Ikke-faglærte kan kun utføre "mindre arbeider" på elektriske anlegg og elektrisk utstyr, og med dette mener man: Skifte dekselet for koblingsbokser, brytere og stikkontakter, men ikke selve den veggfaste delen hvor ledningene er tilkoblet.

Les mer

Deretter, hvordan bytte deksel på stikkontakt?

Å bytte deksel på en stikkontakt er en av tingene du faktisk har lov til å gjøre selv av elektrisk arbeid, så lenge du ikke skrur av selve stikkontakten og løsner på ledningene. For å få av lokket er det bare å skru av skruene og ta den av veggen, og det motsatte for å feste det nye lokket på plass igjen. Hvor mye koster det å flytte en stikkontakt? I utgangspunktet regner man ofte rundt 1000 kroner per elektrisk punkt på elektrisk arbeid, men det vil ofte være dyrere å få gjort bare et punkt, da oppstarts- og reisekostnader kan være like store for den ene stikkontakten som om når man skal bytte ut alt i en stue.

Kan man skifte utelamper selv?

Kan jeg henge opp mine egne utelamper? Som for andre lamper, har du i følge lovverket lov til å henge opp egne lamper, der du kopler lampen til strømnettet med en kontakt, eller i egne skrutilkoplinger (sukkerbit). Utelamper eller annen utebelysning må være sikret mot vannsprut. Er det lov å flytte stikkontakt? Det som er skrudd fast i veggen, som stikkontakter, koblingsbokser og brytere, og ledningene som går mellom disse, har du ikke lov til å installere eller modifisere. Skal du montere, flytte eller fjerne noen av disse skal det overlates til fagfolk.

Angående dette, kan man sette opp stikkontakt selv?

Du kan reparere bordlampe og skifte skjøtekontakter

Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording. Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
Hvordan få lysbrytere hvite igjen? Legg de i en bøtte med 0,5-1 dl klorin pr. 5 liter vann og la de ligge der over natten. Det pleier å bleke bort mye av gulfargen.

Dessuten, hvordan ta av lysbryter deksel?

Bruk et lite skrujern i de "avlange hullene" (parallelt med vippene) inntil det røde. Om man kan få bryterne "ut" kommer an på type veggboks. Hvis ikke må man benytte utforingsringer. Begge deler kan ordnes uten å koble fra ledningene, men som ufaglært har man bare lov til å ta av dekselet. Kan man spraye stikkontakter? Tips. Dette kan du gjøre med alle lysbryterne i huset, men stikkontakter kan også spraymales i ulike farger og mønstre. Så slipper de å være hvite og synlige i rommet.

Så, hvordan montere stikkontakt ute?

Anbefalt monteringshøyde for utendørs stikkontakter er mellom 100 til 200 centimeter. Det er for å unngå påkjenning fra snø og lignende. For å unngå at vann renner inn i stikkontakten, bør ledningen gå inn fra undersiden.

By Romaine Amogne

Hvordan vet jeg om en kontakt er jordet? :: Hvilken retning parabol Canal Digital?
Nyttige lenker