Hjem > H > Hva Er Fordelen Med Nynorsk?

Hva er fordelen med nynorsk?

Språkforskning ved NTNU konkluderer med at nordmenn som bruker både nynorsk og bokmål, får mange av de samme positive fordelene som flerspråklige. Flerspråklige personer er smartere, mer kreative, har bedre språklig bevissthet, blir bedre til å oppfatte det som blir sagt og presterer bedre på skolen i matte.

Les mer

Tilsvarende, hva er positivt med nynorsk?

Forskere ved NTNU i Trondheim har funnet ut at nordmenn som blir utsatt for både nynorsk og bokmål, får de samme positive effektene som en flerspråklig person. Av nynorsk blir du altså smartere, mer kreativ, språklig bevisst og i mange tilfeller presterer du bedre i andre fag på skolen. Hva skjedde med samnorsk? – Det hadde vore ein fordel med berre éin måte å skrive norsk på, seier Arne Torp i Landslaget for språklig samling. Han meiner samnorsken fekk ein pangstart med 1917-reforma, men vart knekt av eit nasjonalt stemningsskifte etter krigen.

Angående dette, hvorfor mislyktes samnorsk?

Det største problemet med samnorsken var at den påbød ordformer som ikke har litterær tradisjon. Språklige endringer kan ikke skje fort og i strid med språkets rolige utviklingsgang. 1917-reformen kom for tidlig, bare ti år etter den forrige. Hvorfor var Arnulf Øverland imot samnorsk? I teksten ”Fri Page 3 sprogutvikling” kritiserer Øverland arbeiderpartiets idé om samnorsk og ikke minst måten det nye språket skal lages. Han mente at etter 1938- reformen var riksmål avskaffet som skriftspråk og at de nå ble tunget til å skrive et fremmed og upersonlig språk.

Deretter, hvordan fikk norge 2 skriftspråk?

Nynorsk ble det helt nye norske skriftspråket. Knud Knudsen fornorsket dansken og lagde bokmål. Ivar Aasen samlet ord fra hele Norge og lagde et helt nytt skriftspråk. Bokmål er nå det skriftspråket som brukes mest. Hvor mange nynorskbrukere i Norge? I henhold til Statistisk sentralbyrå har antallet elever med nynorsk som hovedmål siden år 2000 gått ned fra 88 400 til 73.493, mens andelen har sunket fra 14,9 % til 11,57 %. Andelen er nå den laveste siden 1908.

Hvilket språk er mest likt norsk?

Hvem som helst kan se at svensk, norsk og dansk likner på hverandre. Omtrent 90 % av ordforrådet er det samme - også grammatisk er språkene bygget opp på samme måte. Forklaringen på dette er at de skandinaviske språkene stammer fra et felles urspråk. Språkene er ganske enkelt i familie med hverandre. Hva var den dannede dagligtale? Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media.

Når ble jamstillingsvedtaket vedtatt i Stortinget?

mai 1885 med 78 venstrestemmer (mot 31 høyrestemmer) som anmodet regjeringen «om at træffe fornøden Forføining til at det norske Folkesprog som Skole- og officielt Sprog sidestilles med vort almindelige Skrift- og Bogsprog». Vedtaket var et såkalt anmodningsvedtak, dvs.

By Rimola

Hvorfor var Arnulf Øverland imot samnorsk? :: Hvorfor ble Jamstillingsvedtaket vedtatt?
Nyttige lenker