Hjem > H > Hva Er Historien Til Nynorsk?

Hva er historien til nynorsk?

Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Les mer

Angående dette, hvorfor fikk vi nynorsk?

Skriftspråket i Noreg var lenge dansk, men på 1830-talet starta ein debatt om behovet for eit eige norsk skriftspråk som del av den norske nasjonsbygginga og draumen om sjølvstende. Aasen formulerte i same tiåret ein visjon for korleis eit nytt norsk skriftspråk burde byggjast på overleverte heimlege dialektar. Følgelig, hvorfor stoppet samnorskpolitikken? Men mot midten av 1900-tallet fikk samnorskpolitikken mindre og mindre støtte blant folket, og etter massive protester i 1950-årene måtte politikerne vende om. En slags våpenhvile kom i stand i 1960- og 1970-årene, mens 1980-årene frembrakte diverse motreformer.

Ta dette i betraktning, hva kom først nynorsk eller bokmål?

Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk. Hva er landsmål? Landsmål er namnet på skriftnormalen som språkforskaren Ivar Aasen var leiande i å utarbeide, og som vart utvikla vidare. Frå 1929 fekk landsmålet nynorsk som offisielt namn.

Kva for språkpolitiske vedtak gjorde Stortinget i 1885 og 1929?

Aksjonen nådde inn i Stortinget då 41 stortingsmenn i februar 1885 gjorde framlegg om at landsmålet måtte få «full Rett og Fridom jamsides med Bokmaalet». Vedtaket kom etter det som truleg er den mest omfattande språkdebatten i Stortinget nokon gong. Den store prinsippdebatten kom 29. I forhold til dette, hvorfor er det viktig med nynorsk? Grunnen til at dere har nynorsk på skolen er fordi det er et norsk skriftspråk, og i ulike jobber må man beherske dette skriftspråket. Det er også en viktig del av den norske kulturarven, da det hang tett sammen med den norske selvstendigheten fra Danmark.

Også, hva er grunnen til at vi har to skriftspråk i norge?

Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen. Angående dette, hva er årsaken til at norge har to skriftspråk? I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.

Derav, hva gikk foreldreaksjonen mot samnorsk ut på?

Foreldreaksjonen mot samnorsk var en aksjon som ble startet i 1951 i protest mot de norske myndighetenes språkpolitikk. Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette.

By Gordie

Hva menes med språknormering? :: Hvordan gå inn på nylig slettet?
Nyttige lenker