Hjem > H > Hva Er Det Genene Koder For?

Hva er det genene koder for?

Artikkelstart. Genetisk kode er et sett med regler for hvordan informasjonen som ligger i DNA-tråden leses og oversettes til proteiner som cellen kan bruke. For eksempel har bananflue et gen for røde øyne som forteller at det skal være rødt pigment i cellene i øynene til flua.

Les mer

Hva er et gen og hvor finner vi genene?

Gener går i arv fra én generasjon til den neste, og kalles derfor også arveanlegg. Gener består av DNA og er plassert på kromosomer inne i cellen. Hvert gen har sin avgrensede plass på DNA-tråden, og plassen kalles et lokus. Hvem bestemmer gener? Et gen er en bit av DNAet som bestemmer hvilke egenskaper du har, ved at de lager proteinkombinasjoner som gir deg nøyaktig den egenskapen. Vi har omtrent 20 000 slike gener, som utgjør 1,2 prosent av det totale DNAet.

Derav, hvordan styrer genene hva som skal skje i en celle?

Hvilke gener som er aktive, er avgjørende for aktiviteten i ei celle. De avgjør hvilke proteiner som skal produseres, og proteinene spiller viktige roller blant annet i oppbygging, forsvar, regulering og transport i kroppen. Utvalget, rekkefølgen og mengden av de ulike aminosyrene avgjør egenskapene til et protein. Deretter, hvorfor har vi to versjoner av de fleste genene våre? Vi har to versjoner av de fleste genene våre: De to kromosomene i et kromosompar inneholder gener med de samme egenskapene. Inneholder det ene kromosomet i et kromosompar et gen for hårfarge, vil også det andre kromosomet i paret gjøre det.

I forhold til dette, hva koder mrna for?

Aminosyre-rekkefølgen i proteinene blir nemlig bestemt av mRNA-molekylet ved at tre og tre av mRNA-molekylets baser koder for en bestemt aminosyre. Slike base-tripletter kalles gjerne for kodon. Hva betyr epigenetikk? Epigenetikk er vitenskapen om arvbare, reversible endringer i genaktivitet uten at rekkefølgen på DNA-sekvensen endrer seg. Genene inneholder informasjon om egenskapene en organisme potensielt kan ha, men epigenetiske mekanismer styrer om egenskapene kommer til uttrykk eller ikke.

Tilsvarende, hva kalles de to kjønnskromosomene?

Forskjellen på de to er at i det ene systemet er det hannen som har to ulike kjønnskromosomer (X-kromosom og Y-kromosom), mens i det andre systemet er det hunnen som har to ulike kjønnskromosomer (ZW). Det kjønnet som har to ulike kjønnskromosomer kalles det heterogametiske kjønn. Derav, hva er en arvefaktor? Mendels første lov sier at de arvelige egenskapene bestemmes av enkelte, konstante arvefaktorer (senere kalt gener) som opptrer parvis og skiller lag ved dannelsen av kjønnsceller. Mendels andre lov sier at de ulike arvefaktorene fordeles uavhengig av hverandre til kjønnscellene.

Hva er det som bestemmer en organismes arvelige egenskaper?

Kvinner har to x-kromosomer (XX) og menn har ett x-kromosom og ett y-kromosom (XY) i hver celle. Y-kromosomet bestemmer hankjønnet hos mennesker. Ved ukjønnet formering blir egenskaper bare overført fra èn forelder, altså fra mor. Avkommet kalles kloner.

By Gisela Storment

Hva skiller kjønnsbundet arv fra annen arv? :: Hva betyr scoop på norsk?
Nyttige lenker