Hjem > H > Hva Er Bokmål Og Nynorsk?

Hva er bokmål og nynorsk?

Bokmål er den mest brukte målformen i landet. Nesten 90 prosent av nordmenn skriver bokmål, mens litt over 10 prosent skriver nynorsk. De fleste som skriver nynorsk, bor på Vestlandet. Nynorsk og bokmål er ikke to forskjellige språk, men to varianter av ett språk, som vi kaller norsk.

Les mer

Hva var det første språket i verden?

Sumerisk var det første kjente verdensspråket i Den gamle verden, som også spredde kileskrift ut over enorme områder. Du kan også spørre hva var ivar aasen og knud knudsen uenige om? Knud Knudsen og Ivar Aasen var begge enige om at de ville ha vekk det danske skriftspråket, men de var uenige om hvordan. Knudsen hadde liten tro på at Aasens prosjekt ville få gjennomslag. Derfor kalte han Aasens vei for «Bråhastens vei».

Hva heter vårt skriftspråk?

Den språkhistoriske perioden frå 1525 blir kalla moderne norsk eller nynorsk. I denne perioden oppstår både bokmål og nynorsk som skriftspråk, og avløyser dansk som skriftspråk i Noreg. I forhold til dette, hva er det ortofone prinsipp? Ortofoni er lydrett skrivemåte, det vil si at skriftspråket i stor grad tilsvarer uttalen av et språk. En bokstav i skriftspråket skal representere ett fonem i talespråket. En motsatt normeringsmåte er etymologisk skriftspråksnormering.

Hva betyr Ortofone?

Ortofon rettskriving, en rettskriving som går lengst mulig i å tillempe skriftspråk til talespråk, altså at skrift og tale er så likt som mulig. Finsk er et eksempel på et språk med en utpreget ortofon rettskrivning. Man kan også spørre hva er bokspråk? I nyere tid har bogsprog til dels vært brukt om «knot» i dansk og norsk. På 1800-tallet kom navnene «bokspråk» og «bokmål» sterkere inn i diskusjonen om målspørsmålet. A. O. Vinje brukte «bokspråk» og «bokmål» om skriftspråket i motsetning til det landsmål han selv skrev (slik i Dølen I, nr.

Og et annet spørsmål, kan man bruke den på nynorsk?

"Den" er ikkje eit pronomen i nynorsk. I staden nyttar vi "han" eller "ho". På bokmål bruker vi pronomena “han” eller “ho” når vi omtaler ein person, og pronomenet “den” når vi omtaler dyr, ting osb. Dessuten, når fikk vi landsmål? I 1853 lanserte Aasen eit forslag til ny skriftspråksnormal i boka Prøver av Landsmaalet i Noreg. Seinare omarbeidde han både grammatikken og ordboka. I Norsk Grammatik, som kom ut i 1864, hadde han teke med sitt eige utkast til skriftspråksnormal og gjort grundig greie for vala sine. Norsk Ordbog kom ut i 1873.

Når ble landsmål til?

Nynorsk, før 1929 kalt landsmål, er et av de to offisielle norske skriftspråkene som ble vedtatt ved likestillingsvedtaket av 12. mai 1885. Det er basert på de moderne norske dialektene og det gamle landsmålet, i motsetning til bokmål, som ble basert på riksmål som igjen er basert på dansk.

By Nuzzi

Hvordan ble norsk norsk? :: Hva oppstod først av bokmål og nynorsk?
Nyttige lenker