Hjem > H > Hvorfor Frastøter Magneter Hverandre?

Hvorfor frastøter magneter hverandre?

Den enkleste måten å beskrive magnetisme på, er å tenke seg at en magnet består av to poler – en magnetisk nordpol og en magnetisk sørpol, se figur. Kreftene finner man da ved at motsatte poler tiltrekker hverandre, mens like poler frastøter hverandre. Dette blir tilsvarende til elektriske krefter mellom ladninger.

Les mer

Hva er en permanent magnet?

Permanent magnet er en varig magnet. Slike magneter fremstilles av ferromagnetiske metallegeringer, for eksempel alnico, eller av oksider. De brukes blant annet i kompassnåler, i mange typer elektriske instrumenter, og i små motorer og generatorer. I forhold til dette, hvor sterk er en magnet? Magneten har form som en hestesko slik at de to magnetiske polene er nær hverandre og skaper et sterkt magnetfelt som kan løfte et tungt jernstykke.

Man kan også spørre hvordan påvirker nordpolen på én magnet sydpolen på en annen magnet?

Deler du en stavmagnet i to, får du to nye magneter med hver sin sørpol og nordpol. Ulike poler tiltrekker hverandre, like poler frastøter hverandre. Det rare er at magneter virker på avstand. Og et annet spørsmål, hvor er jordas magnetfelt sterkest? Jordkloden er som en stor men svak magnet (Figur 1). Magnetfeltstyrken er høyest i kjernen, langs aksen mellom de magnetisk sør og nord-polene (Holtet 2020). På jordoverflata varierer magnetfeltet mellom 30 og 70 milliTesla (mT) og er sterkest ved polene. Magnetfeltstyrke angis gjerne med feltlinjer (Figur 1).

Følgelig, hvordan fungerer jordas magnetfelt?

Jordas magnetfelt lages av strømmer i den varme metallkjerna i sentrum av jorda. Disse strømmene endres over tiden, noe som gjør at magnetfeltet også endrer seg. De magnetiske polene flytter litt på seg, og noen ganger skifter magnetfeltet retning. Dessuten, hvor er den magnetiske nordpol? Magnetisk sett er den nordligste polen en magnetisk sydpol, mens den sørligste polen er en magnetisk nordpol. Vanligvis er den røde delen på nålen i et kompass en magnetisk nordpol.

Hva virker en magnet på?

Men ikke alle metaller tiltrekkes av magneter. Mesteparten av det magneter virker på, inneholder jern. Magneter virker også på noe stål. Stål er en legering av jern og karbon. Hvilken vei går magnetfeltet? Vi sier da at magnetfeltet over ledningen har retning mot høyre, mens det er rettet mot venstre under ledningen. Vi kan vise at strømmen lager et magnetfelt som går rundt ledningen. Hvis du tenker deg at du ser langs Al-strimmelen i strømretning, vil magnetfeltet rundt ledningen ha retning med urviserne.

Også, hva gjør en elektromagnet?

En elektromagnet består av en spole der et magnetfelt blir dannet av elektrisk strøm gjennom spolen. Styrken til magnetfeltet er proporsjonal med strømmen i spolen, og magnetfeltet forsvinner når strømmen opphører. I spolen er det en kjerne, oftest av jern, som forsterker og styrer magnetfeltet.

By Mateusz

Hvordan åpne kontrollsenter på iPhone? :: Hva vil det si at jernet blir magnetisk ved induksjon?
Nyttige lenker