Hjem > K > Kan Man Slippe Nynorsk?

Kan man slippe nynorsk?

Hei! Elever som har, eller har hatt rett på grunnleggende norskopplæring, kan ha rett på fritak for vurdering med karakter i sidemål (nynorsk i ditt tilfell). Elever som strever faglig av ulike dokumenterte grunner, kan også ha en gyldig grunn for å søke fritak.

Les mer

Hvor mange stryker i nynorsk?

I år var andelen stryk i nynorsk på 14,3 prosent. Hele 34,4 prosent fikk karakteren 2 i VG3. Dette tilsvarer nesten halvparten. Hvor mange bruker bokmål 2021? Bokmål utgjer 87,3 prosent. Den resterande prosenten har eit anna språk som hovudmål. Statistikken Elevar i grunnskolen viser at det totalt er 634 674 elevar som går på barne- og ungdomskolen per oktober 2021. Av desse har 73 493 elevar nynorsk som hovudmål, medan 554 010 elevar har bokmål som hovudmål.

Hvor mange prosent har bokmål som hovedmål?

Andelen er størst i Møre og Romsdal, samt Vestland. - I fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark er det bare én eller ingen elever med nynorsk som hovedmål. I disse fylkene finner vi at over 98 prosent av elevene har bokmål som hovedmål, påpeker SSB. Tilsvarende, hvor mange bruker samisk? Det er registrert at mellom 20 000 og 30 000 samer snakker de ulike samiske språka. De mest brukte samiske språka i dag er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Antall samer beregnes til å utgjøre i overkant av 100 000 mennesker.

Hva var Jamstillingsvedtaket 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål. Hvorfor var Jamstillingsvedtaket viktig? Jamstillingsvedtaket står som eit viktig skiljemerke i norsk språkhistorie og eit fast referansepunkt i norsk språkpolitikk. Det fekk likevel ingen direkte konsekvensar, og vedtaket hadde sin viktigaste funksjon som brekkstong for seinare vedtak om å opne for nynorsk på ulike felt.

Ta dette i betraktning, hva er forskjellen mellom urnordisk og norrønt?

Fra urnordisk til norrønt

forandrer det urnordiske språket seg kraftig. Disse to hundreåra danner overgangen fra den urnordiske til den norrøne språkperioden, som varer til ca. 1350 e.Kr. Språket som tales i Norge og på Island i denne perioden, kaller vi norrønt.
Så, hvordan har nynorsk utviklet seg? Den ene metoden justerte dansken slik at man byttet ut danske ord med norske og til en viss grad nærmet seg (øst)norsk talespråk. Resultatet ble bokmål. Den andre metoden skapte et helt nytt skriftspråk som tok utgangspunkt i de norske dialektene. Resultatet ble nynorsk.

Hvordan skrive hvordan på nynorsk?

hvordan på nynorsk

  1. hvordan. korleis.
  2. hvordan. korso.
  3. Legg til ny oversettelse.

By Marcella Allsbrooks

Hvor likt er ukrainsk og russisk? :: Hvordan blir det norske språket påvirket av andre språk?
Nyttige lenker