Hjem > H > Hva Heter Du På Sørsamisk?

Hva heter du på sørsamisk?

ersørsamisk

​Norsk​Sørsamisk
​Mitt navn er.​Mov nomme.
​Hva heter du?​Guktie dov nomme?
​Hvordan går det med deg?​Guktie datnine?

Les mer

Og et annet spørsmål, hva betyr fargene i det samiske flagget?

Det samiske flagget representerer samene og Sápmi, og har de samiske fargene og en sirkel som symboliserer solen (rødt) og månen (blått). Det gule og grønne skal forestille naturen og dyrene i samisk kultur. Man kan også spørre hva er typisk for samisk matkultur? Typisk samiske mat inkluderer bl. a. tørrkjøtt av rein, bidos (kjøttsuppe av rein), reinost/sauost som kaffeost, boknafisk, røykt røye eller annan fisk, gáhkko (rundt, heva brød).

Hva heter Norge på samisk?

Sametingets anbefaling på samiske navn for Norge

«Norga» på nordsamisk. «Vuodna» på lulesamisk. «Nöörje» på sørsamisk.
Og et annet spørsmål, kan alle samer forstå hverandre? Ni samiske språk

Brukerne av nabospråk i dette beltet kan forstå hverandre til en viss grad, men nordsamisk og sørsamisk er for eksempel omtrent like forskjellige som norsk og tysk. Nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk snakkes i Norge. Nordsamisk er det desidert største av alle de samiske språkene.

Hvor ligger det sameting?

Sametinget styres til daglig av Sametingsrådet, som ledes av sametingspresidenten. Sametingets parlamentsbygning og hovedadministrasjon ligger i Karasjok. Hva betyr Beaivi? Beaivi er en av de sentrale gudene i gammel samisk tro. Solen var oppfattet som far, og Jorden som mor (jamfør titlene på Nils-Aslak Valkeapääs diktbøker, Solen, min far, 1990, og Jorden, min mor, 2004). Solen hadde en sønn og en datter; Solsønnen er samenes stamfar, mens Soldatteren skaffet samene villreinen.

Ta dette i betraktning, hvor er samene opprinnelig fra?

Samene er et urfolk som har sine tradisjonelle bosettingsområder i Norge, Sverige, Finland og Russland. Landområdet som samefolket tradisjonelt bebor kalles Sápmi. Den samiske befolkningen bor spredt i alle de land som har delt Sápmi mellom seg, både i og utenfor det tradisjonelle bosettingsområdet. Dessuten, hvor lenge har samene vært i norge? Arkeologene kan imidlertid følge samisk kultur tilbake 2 000 – 2 500 år i historien. Hvorvidt samene har bodd her lengre, og om samene kan ha etniske eller kulturelle relasjoner til tidligere folkeslag i området, er ikke avklart.

I forhold til dette, hvordan er statusen til samene i dag?

Ståa for samisk i dag – skjær i sjøen

Sameloven slår fast at norsk og samisk er likestilte. Målet til norske myndigheter har altså gått fra å tvinge samene til å snakke og skrive norsk, til å oppmuntre til bruk av samisk i både skolen, andre offentlige institusjoner og privat.

By Derzon Owensby

Hvor mange bomstasjoner i Oslo? :: Hvilke bokstaver de tre største samiske språkene bruker?
Nyttige lenker