Hjem > N > Når Står Sola I Sør I Oslo?

Når står sola i sør i Oslo?

I sommerhalvåret har vi «sommertid» og stiller klokkene våre én time frem til «UTC+2». Ved 15o øst i Raftsundet står da solen i syd først klokken 13. I Oslo klokken 13:17 og i Bergen først klokken 13:38. Vardø kan imidlertid da glede seg over å få solen i syd allerede rett før klokken 12:00!

Les mer

Når begynner det å bli mørkere?

Sommersolverv er årets lengste dag

Tirsdag går vi mørkere tider i møte, når fenomenet sommersolverv oppstår på den nordlige halvkule. I Oslo vil dagen være 18 timer og 49 minutter og 56 sekunder. Ved vintersolverv, årets korteste dag, er dagen noen få timer lang.
Blir det lyst før soloppgang? Soloppgang må ikke blandes sammen med daggry, som er tiden da det begynner å lysne etter natten, en stund før selve soloppgangen. På grunn av atmosfæriske forhold vil faktisk solen ses før den stiger over horisonten, og på den måten kan både soloppgang og solnedgang ses på som optiske illusjoner.

Og et annet spørsmål, når på døgnet er det mørkest?

Midnatt kan ha to betydninger: Astronomisk. Det tidspunkt på døgnet som solen står lavest på himmelen i forhold til horisonten. Dette vil normalt være døgnets mørkeste tidspunkt, og klokkeslettet vil være avhengig av lengdegraden, den tidssone som gjelder for stedet, og eventuell «sommertid». Angående dette, hvordan kan du ta ut kompasskurs? Hold kompasset vannrett i hånden foran deg, og snu deg rundt til den røde enden av kompassnålen legger seg over «N» i kompasshuset. Marsjretningen blir den veien marsjretningspila peker. Velg et punkt i terrenget foran deg som kompasset peker på. Når du har kommet dit, finner du et nytt punkt i samme retning.

Hvis du vet hvilken retning som er nord hvordan kan du da vite hvilken retning som er sør øst og vest?

Vil du ha en nøyaktig kompasskurs, må du dreie kompasshuset så mange grader som lokal misvisning er. Drei det med klokka hvis misvisning er østlig, og mot klokka hvis misvisning er vestlig. Tilsvarende, hva er de fire himmelretningene? Himmelretninger betegner de fire retningene nord, sør, øst og vest.

Også, er nord oppover?

Det er ikke noe i kompasset som sier den ene veien og den andre veien. Den geografiske nordpolen og den magnetiske nordpolen er ikke det samme. Det er ikke noe opp og ned på kompasset. Den angir bare en retning. Og et annet spørsmål, hvor er alltid nord på kartet? Nord er alltid øverst på kartet. Finjuster slik at kompass og kart viser virkelig nord, og da er kartet orientert mot nord. Pass på å holde kompasset borte fra metall når du gjør dette.

Angående dette, hvor er nord på kompasset?

Hold det vannrett i hånden. Snu deg og kompasset slik at kompassnåla ligger inne i kompasshusets nordpil. Pass på at den røde delen av kompassnåla peker mot N-merket inne i kompasshuset. Marsjretningspila peker nå i den retningen du skal gå.

By Swee Dorosan

Hvor i landet er det 5G? :: Hvordan finne ut solforhold?
Nyttige lenker