Hjem > E > Er Karbondioksid Farlig?

Er karbondioksid farlig?

Vanligvis er karbondioksid ikke giftig. Det absorberes fra cellene dine inn i blodet og derfra via lungene, men det er alltid til stede i hele kroppen din. Karbondioksid tjener viktige fysiologiske funksjoner. Når nivået stiger i blodet, stimulerer det impulsen til å puste.

Les mer

Følgelig, hvor mye karbondioksid puster vi ut?

Hvert menneske på jorden puster altså årlig ut 0.4 tonn CO2. Samlet respirasjon fra hele verdens befolkning (0.4 tonn x 7.600.000.000) blir dermed 3.040.000.000 tonn, eller ganske nær 3 milliarder tonn CO2. Norge slipper totalt ut mellom 40 og 45 millioner tonn CO2. Hvor mye har CO2 konsentrasjonen steget siden 1850? Siden rundt 1850 har vi sluppet ut cirka 2000 milliarder tonn CO2, som har ført til en økning av karbon i atmosfære, hav og vegetasjon.

Ta dette i betraktning, hvor mye av co2 utslippet er menneskeskapt?

- Bare 4 prosent av CO2 i atmosfæren er menneskeskapt. Deretter, hvor høy er konsentrasjonen av co2 i atmosfæren i dag målt i prosent og i ppm? De tre store bestanddelene av luften, og dermed i jordens atmosfære, er nitrogen, oksygen og argon. Etter volum inneholder tørr luft rundt 78 % nitrogen, 21 % oksygen, 1 % argon, 0,04 % karbondioksid og små mengder av andre gasser.

Hvorfor blakker karbondioksid kalkvann?

Hvis man blåser med sugerør i kalkvann, vil kalkvannet bli blakket (det blir hvitt). Dette kommer av at kalkvannet reagerer med CO2 i pusten og det dannes kalsiumkarbonat (CaCO3). Først ser du små korn, så bli vannet gråhvitt, så hvitt og ugjennomsiktig. Etter ei stund vil det hvite stoffet falle til bunnen. Du kan også spørre hva brukes kalkvann til? Kalkvann brukes til påvisning av karbondioksid. Det gjøres ved at karbondioksidgass ledes ned i kalkvannet slik at det blir dannet kalsiumkarbonat, som faller ut som et hvitt bunnfall.

Dessuten, hva er det kjemiske navnet til kullsyre?

Kullsyre er et foreldet navn på karbonsyre, som har kjemisk formel H2CO3. Kullsyre fås ved å løse karbondioksid i vann. Det brukes mye i drikkevarer som mineralvann og kullsyreholdige leskedrikker som for eksempel brus. Deretter, hva betyr 400 ppm co2? 400 «parts» (deler) per million, betyr det. Nærmere bestemt: Det er 400 milliontedeler co2 i atmosfæren.

Hva skjer hvis det blir for mye CO2 i lufta?

Et eksempel på en drivhusgass (også kalt klimagass) er karbondioksid, CO2. Gassen gjør drivhuseffekten sterkere. Mindre varme slipper ut gjennom atmosfæren. Dermed blir kloden varmere enn den ville ha vært uten gassen, og klimaet endrer seg.

By Sorcha Giantonio

Hvor er flaggermus om dagen? :: Hvordan kan vi påvise karbondioksid?
Nyttige lenker