Hjem > H > Hva Betyr Enpolet Bryter?

Hva betyr enpolet bryter?

Enpolet er en betegnelse som brukes om elektrisk utstyr som bare har én pol. For eksempel er det i en enpolet elektrisk bryter bare den av de to strømførende ledningene som blir brutt. Et apparat som kobles ut med en enpolet bryter vil derfor fortsatt stå under spenning, og er derfor berøringsfarlig.

Les mer

Derav, når bruker man enpolet bryter?

På gangen kan man velge å ha en vanlig enpol bryter hvis den ikke er veldig lang eller at det er trapper, om den er lang eller har trapper bør man velge å sette endevendere. På soverommet kan man velge å sette på dimmer eller enpol bryter, men det er etter hva kunden/du tenker og vil ha. Hva er en kronevender? Kronevender er en bryter som er todelt og bryter 2 enheter uavhengig av hverandre.

Så, hva er forskjellen på enpolet og topolet bryter?

Ved enpolet brudd er det fortsatt spenning til stede og man kan få støt. Topolet brudd brukes der det ansees som stor fare for at folk kan få farlig strømgjennomgang. Dette er på steder der det er fukt og ledende omgivelser. Utendørs skal det derfor også være topolet brudd. Tilsvarende, hvor er det krav til 2 polet bryter? har man lamper forsynt av 230v må man fortsatt ha 2-polbryter, men man må ikke ha det på hver enkelt bryter. en nokså vanlig standard hos elektrikere i dag er å sette en 2-pol bryter som en hovedbryter først, deretter kobler man dimmere og lysbrytere etter dette. på den måten er man innenfor kravet.

Hvordan fungerer bryter?

Bryter er et apparat som kobles mellom utstyr med elektriske ledninger for å skille spenninger, og som enten tillater strømgjennomgang (sluttet bryter) eller hindrer strømgjennomgang (åpen bryter). Så, hvor høyt skal en bryter stå? Brytere skal plasseres mellom 80 og 120 cm over gulv. Hvis flere i rekke regnes midtpunktet. Stikkontakter skal ikke stå nærmere hjørne enn 50 cm.

Hva er en endevender?

En endevender også kalt trappevender er en bryter som skal brukes i sammenheng med en annen endevender, når man trykker en av bryterene vil den skifte lederens posisjon så det blir en strømbane mellom fasene som vil få lyskilden til å lyse, posisjonen skifter fra L1 eller til L2. Man kan også sette inn en kryssvender. Du kan også spørre hvor bruker man kronevender? De forskjellige typene (1p, 2p osv) har med hva/hvor man skal bruke bryterne. Man må ha topolt feks på bad og ute, kronevender er for to stk lamper osv.

Når brukes Serievender?

Serievender (nr. 5) er to enpolte brytere som betjener hvert sitt lys uavhengig (to vipper). For 15+ år siden kom også 1+1+1, tre uavhengige enpolte brytere, denne har dog ikke fått noe spesielt navn som kronevenderen. Disse brukes hvis man ønsker å variere lyssettingen (ikke alt på samtidig).

By Tori Koshy

Hva er Trappebryter? :: Hva er et enlinjeskjema?
Nyttige lenker