Hjem > H > Hvorfor Oppsto Nynorsk?

Hvorfor oppsto nynorsk?

På 1800-tallet var bokmålet nesten identisk med dansk. Noen mente at fordi Norge var blitt en selvstendig nasjon, burde vi ha et språk som var basert på norske dialekter, ikke dansk skriftspråk. En mann som het Ivar Aasen, bestemte seg for å lage et helt nytt, norsk skriftspråk.

Les mer

Folk spør også når ble landsmål til nynorsk?

Gjennom eit stortingsvedtak 12. mai 1885 blei landsmålet – «det norske Folkesprog» – jamstilt med dansk – «vort almindelige Skrift- og Bogsprog», og i 1892 blei det tillate å nytte landsmålet i skulen. I 1929 endra landsmål namn til nynorsk, og riksmål namn til bokmål. Hvordan ble landsmålet til? I 1929 kom spørsmålet om namna på dei to norske målformene opp i Stortinget i samband med endringar i lærarskulelova. Målrørsla gjekk inn for «norsk» og «dansk», eventuelt «dansk-norsk» eller «norsk-dansk». Riksmålsfolk gjekk inn for «landsmål» og «riksmål». Stortinget valde nemningane «nynorsk» og «bokmål».

Kva korleis kvifor?

kvarKvar

BokmålNynorsk
hva hvem hvilken hvor hvordan hvorfor nårkva kven kva for ein/ei/eit kor/kvar korleis kvifor/korfor når
Derav, hvilke spørreord har vi? Uansett, her er en oversikt over de vanligste norske spørreordene!
  • hvem.
  • hva.
  • hvor.
  • når.
  • hvorfor.
  • hvilken/hvilket/hvilke.
  • hvordan.

Hvordan skrives åja?

Åja er et ord på 3 bokstaver som blir godkjent i ordspill som Scrabble og Wordfeud. Det inneholder følgende bokstaver: A J Å (sortert alfabetisk). Ordet åja har 2 vokaler og 1 konsonant. Så, hva språkrådet? Språkrådet er statens rådgivende organ i spørsmål som gjelder norsk språk (bokmål, nynorsk og minoritetsspråk), både overfor offentlige institusjoner og allmennheten. Språkrådet har to forløpere. Norsk språknemnd ble opprettet i 1952.

Hva er språkrådet?

Språkrådet gir råd, formidler kunnskap, tar initiativ til samarbeid og fører tilsyn for å følge opp den norske språkpolitikken. Vi informerer på nettsidene og i publikasjonene våre om god og rett norsk. Vi svarer på språkspørsmål på e-post, i sosiale medier og på telefon. Tilsvarende, hvordan bøye song på nynorsk?

Bøyning (regelrett substantiv hankjønn)
Entall
UbestemtBestemt
ein songsongen(nynorsk)
For genitiv av substantiv, se eigeform.

Hvordan finne sterke verb?

Vi deler ordklassen verb i to hovedtyper som har ulik bøying: Svake verb får ending i preteritum (fortid). Sterke verb får ikke ending i preteritum, men skifter ofte vokal.

By Zach Gabak

Er Norsk Standard EN norsk lov? :: Hvilket forsikringsselskap er størst?
Nyttige lenker