Hjem > H > Hva Er En Vikingferd?

Hva er en vikingferd?

I vikingtiden strømmet folk fra Skandinavia ut i verden. De plyndret, handlet, kriget, oppdaget og erobret nytt land, bygde gårder og grunnla byer.

Les mer

Hva skrev vikingene på?

Vikingane skreiv ved å skjera runene inn i tre, bein eller stein. Rette strekar er lettare å skjera enn krumme strekar. Hva er vikinger kjent for? Vikingene [viking], av norrønt víkingr, var sjøfarere fra området som i dag kalles Skandinavia. I den sene jernalderen deltok vikingene i landnåm, plyndring, militære ekspedisjoner og handelsvirksomhet langs kyster og elver vestover, sørover og østover i Europa fra omkring år 800 og frem til slutten av 1000-tallet.

Ta dette i betraktning, hvordan skrev vikingene tall?

Men vikingene hadde ikke noe tallsystem, og har trolig brukt småsteiner til å legge sammen og trekke fra – slik blant andre romerne hadde gjort lenge før dem. Mengdeangivelsen ble skrevet ned med tegn som minnet om romertall, der hvert tegn sto for et bestemt antall. Så, hvor og hvorfor dro vikingene på tokt? Hvorfor reiste vikingene ut? Historikerne legger særlig vekt på at befolkningsvekst i de skandinaviske områdene skapte press på jorda og behov for mer ressurser og nytt land. Det ble ryddet nytt land, men trolig var tilgangen på egnet jord begrenset. Mange valgte derfor å reise ut av landet.

Hvorfor var vikingskipene så gode?

En av de store fordelene vikingene hadde, var at skipene deres hadde amfibiske egenskaper, - de kunne dras på land og seile inn i grunne elver og viker, selv om de også kunne seile på det store hav. Dessuten, hva gjorde kvinnene i vikingtiden? Kvinnenes arbeid og sosiale posisjon var først og fremst knyttet til familien og gården. Som husfrue og øverste ansvarlig for husholdet i en familie, hadde hun absolutt mye makt. Symbolet på dette var at hun fikk overlevert nøklene til hus og kister der familiens matforråd og kostbarheter ble oppbevart.

Hva slags varer handlet vikingene med?

Kva hadde dei med seg heim? Trælar, sølv, gull, smykke, perler, glas, krydder, sverd, brynjer, drikkebeger, valnøtter, silke og andre fine tekstilar er eksempel på varer som vikingane hadde med seg heim att. Sjølv om vikingane ikkje brukte pengar i byrjinga, var dei glade i sølvet som myntane var laga av. Hvorfor døde det norrøne språket ut i Norge? Med reformasjonen ble dansk administrasjons- og kirkespråk, og dermed døde norrønt raskt ut som et skriftlig språk. Muntlig levde det videre i dialektene, men også disse ble utsatt for sterk påvirkning fra dansk. Elementer fra norrønt språk kan gjenkjennes i enkelte dialekter, f.

Så, hva gjorde trellene?

Ifølge diktet Rigstula, som er en del av Edda-verkene, blir trellene beskrevet som bunnsjiktet i samfunnet. De gjorde tunge og kjipe oppgaver på gårdene, som å grave torv eller passe på griser, ifølge Norgeshistorie.no. De kunne også bli seksuelt utnyttet. Det fantes sannsynligvis mange forskjellige typer slaver.

By Islaen

Hva betyr vikinghøvding? :: Hva er forskjellen på 112 og 02800?
Nyttige lenker