Hjem > H > Hva Er Lesevansker?

Hva er lesevansker?

Lesevansker er vansker med å lese vanlig tekst, for eksempel på grunn av dysleksi eller andre funksjonshemninger.

Les mer

Hva er fonologisk dysleksi?

Det er bred enighet om at dysleksi som regel henger sammen med vansker på det fonologiske området. Dette innebærer blant annet å ha utfordringer med å oppfatte og skille språklyder i ord fra hverandre. Fonologiske vansker gjør det også vanskeligere å lære hvilke lyder som tilhører bokstavene. Hva er tegnene på dysleksi? Dysleksi er en medfødt tilstand som kan påvirke språk og evnen til å lese og skrive. Kjennetegn kan være: Mange skrivefeil, lav lesehastighet, vansker med å huske det man leser og problemer med å skille bokstaver som ligner på hverandre, som b, d, p og q. Ikke alle som sliter med lesing og skriving har dysleksi.

Hvilken font er best å lese for dyslektikere?

Det finnes flere skrifttyper som gjør det enklere for folk med dysleksi å lese tekst, så som Lexia Readable, Dyslexie og Open Source varianten OpenDyslexic. I 2004 utviklet Keith Bates skrifttypen Lexia Readable. Skrifttypen er gratis for personlig bruk samt for skoler. Tilsvarende, hvor kan man sjekke om man har dysleksi? Er du voksen og lurer på om du har en diagnose?

  • Elever i voksenopplæringen (grunnskolenivå) har rett på utredning hos Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT).
  • Elever i voksenopplæringen (videregående skole) har ikke rett på utredning, men de har rett på å få kartlagt sitt behov.

Folk spør også hvor mye får man i ekstrastipend?

Tilleggsstipend. Hvis du har nedsatt funksjonsevne og derfor ikke kan jobbe ved siden av studiene, kan du få et tilleggsstipend (tidligere kalt ekstrastipend). Stipendet er på 4 000 kroner per måned, eller 44 000 kroner for et helt studieår hvis du har støtte i elleve måneder. Du kan også spørre hvilken rettigheter har barn med dysleksi? Hva slags hjelp har elever krav på?

  • Tilrettelagte prøver og eksamen.
  • Fritak fra vurdering med karakter i fag hvor du har spesialundervisning, på grunnskolen.
  • Fritak fra sidemål på ungdomsskolen og VGS.
  • Fritak i 2. fremmedspråk på VGS.
  • Datahjelpemidler og andre tilrettelagte læremidler.

Hvordan få dokumentasjon på dysleksi?

Et annet alternativ er å ta kontakt med en privat logoped og be om en utredning. Dette må du da betale for selv. Du kan også ta kontakt med pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) i din hjemkommune, og be dem om råd til hvordan du kan gå fram, eller sjekke ut Dysleksi Norge. Her finner du mye relevant informasjon. Hva er Ordavkoding? Ordavkodingsstrategier. Ordavkoding kan skjematisk beskrives som to generelle prosesser eller veier inn i det mentale leksikonet. De er gjensidig avhengige av hverandre og utvikler hverandre: Fonologisk avkoding av ukjente ord (ord med ukjente bokstavsekvenser).

Angående dette, hvor mange ord leser du i minuttet?

Vanlig lesehastighet ligger på 100–200 ord i minuttet ved nærlesing, og 400–700 ved skumlesing. Dersom man ønsker å lære teksten utenat ligger hastigheten gjerne på under 100 ord i minuttet.

By Wynny

Er det verdt å ta billån? :: Kan dysleksi forsvinne?
Nyttige lenker