Hjem > H > Hva Konsekvensetikk Og Pliktetikk Betyr?

Hva konsekvensetikk og pliktetikk betyr?

Stikk i strid med konsekvensetikken fremholder pliktetikken at det er motivasjonen eller sinnelaget for en handling som avgjør om den er moralsk riktig, og ikke handlingens konsekvenser. Å gjøre det rette fordi det er rett, uten å skjele til konsekvensene, er et hovedbud i pliktetikken.

Les mer

Så, hva er viktig i pliktetikk?

Ifølge pliktetikken finnes det noen regler for hva som er rett og galt uavhengig av konsekvensene – regler eller prinsipper som sier at det er absolutt galt å lyve, stjele eller drepe et annet menneske. Tilsvarende, hva er svakheten med pliktetikk? En viktig side ved pliktetikken er at den også er opptatt av rettigheter. Mens konsekvensetikken kanskje kan godkjenne tortur fordi det kan komme mange andre mennesker til gode er pliktetikken imot dette.

Hva menes med plikter?

Plikt er en handling som et moralsk, juridisk eller religiøst påbud (norm, lov) krever utført. Forsømmelse av plikt blir ofte ansett som klanderverdig, og forsømmelse av juridisk plikter er ofte belagt med straff. Og et annet spørsmål, hva er konsekvensetikk eksempel? Hvis en bare skal ta hensyn til konsekvensene, kan det i enkelte tilfeller være riktig å lyve, stjele, torturere og drepe uskyldige mennesker. Tenk deg for eksempel at fem pasienter på et sykehus trenger en organtransplantasjon for å overleve.

Angående dette, hva er konsekvensetikk quizlet?

Hva er konsekvensetikk? Riktige handlinger er de som gir et godt resultat. I følge denne tankemåten skal man tenke gjennom konsekvensene/virkningen av det man gjør, og gjøre det som har flere gode virkninger enn dårlige, og det vil være en moralsk riktig handling. Dette blir også kalt nytteetikk. Hva kjennetegner utilitarisme? Utilitarisme er en etisk teori som hevder at en handling er moralsk riktig hvis og bare hvis den maksimerer nytte.

Hvordan forstå Kant?

Ifølge Kant skal vi benytte fornuften for å oppnå kunnskap, men hans filosofi innebærer også at ikke all kunnskap kan oppnåes på denne måten, fornuften er begrenset. Fornuftsmessig tenkning kan bare gi oss informasjon om den verden vi opplever, om den fenomenuelle verden. Man kan også spørre hva jobbet immanuel kant med? Immanuel Kant var ein tysk filosof, grunnleggjar av pliktetikken og talsmann for den menneskelege fornufta, eit grunnsyn som gav menneska vørdnad og sjølvtillit, og som bana veg for demokratiet. Han studerte teologi, naturfag og filosofi, og i 1746 skreiv han ei avhandling om naturvitskap.

Hva er et godt etisk argument?

Da må vi argumentere. God etisk argumentasjon avhenger av at man har nødvendig kunnskap om temaet, har kartlagt de ulike valgmulighetene som finnes, og hvilke konsekvenser de ulike valgene kan få.

By Harriett

Hva er en moralsk holdning? :: Hvordan bli best på jobb?
Nyttige lenker