Hjem > H > Hva Betyr Ordet Ortografi?

Hva betyr ordet ortografi?

Ortografi betyr rettskriving eller skrivemåte og er et sett av skriftspråklige normer som gjelder for et skriftspråk.

Les mer

Også, hva er en ortofon?

Ortofon rettskriving, en rettskriving som går lengst mulig i å tillempe skriftspråk til talespråk, altså at skrift og tale er så likt som mulig. Finsk er et eksempel på et språk med en utpreget ortofon rettskrivning. Folk spør også hvorfor har vi så mange lånord fra tysk i norsk språk? Som dere kanskje vet var Norge lenge i en union med Danmark. Danmark grenser til Tyskland og tok da inn mange tyske låneord. Ettersom dansk blei skriftspråket i Norge, altså det språket vi skreiv på, var det mange tyske ord som spredde seg fra dansk til norsk.

Hva betyr importord?

Importord er ord som anten i seg sjølv er henta frå eit anna språk eller inneheld språkstoff som stammar frå eit anna språk. Ei anna nemning på importord er lånord. I dag kjem dei fleste importord i norsk frå engelsk. Derav, hva er lånord definisjon? Lånord er ord som har kommet inn i ordforrådet til et språk fra et annet språk, til forskjell fra arveord, som var en del av ordforrådet da språket (eller språkfamilien det er en del av) ble dannet.

Hvem kjempet for riksmål?

Artikkelstart. Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far». Hvordan ble riksmålet til? Moderne riksmål oppstod i konkurranse til den samnorskpregede bokmålsnormeringen i første halvdel av 1900-tallet som følge av den norske språkstriden, og baserer seg på 1907-reformen av bokmålet, den gang kalt riksmål, og på deler av 1917-reformen.

Hvilket politisk parti støttet riksmål?

Tidlig 1900-tallet

Den offisielle norske språkpolitikken utover 1900-tallet, styrt av Venstre og etterhvert overtatt av Arbeiderpartiet, var et forsøk på å smelte sammen riksmålet og landsmålet (i 1929 forandret til henholdsvis bokmål og nynorsk) til ett skriftspråk – samnorsk.
Hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Hva er Jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

By Zarla Vantil

Hvordan definerer pensumboken mål? :: Hva er norvagisering Quizlet?
Nyttige lenker