Hjem > H > Hva Er Forskjellen På En Verdivurdering Og Takstmann?

Hva er forskjellen på en verdivurdering og takstmann?

En verdivurdering holder ved refinansiering, men ved salg av bolig trenger du en takst som også vurderer boligens tilstand. Dette kalles tilstandsrapport og blir utført av en takstperson, ikke megler.

Les mer

Hvordan gå frem for å refinansiere lånet?

Å flytte boliglånet fra en bank til en annen kalles refinansiering. Dette kan gjøres ved bare å flytte eksisterende lånesum, eller ved å øke lånesummen når man oppretter lån i ny bank. Har du behov for ytterligere midler til for eksempel oppussing, tar du kontakt med banken din for å øke lånet. I forhold til dette, hvordan foregår e takst? E-taksten får du tilsendt på e-post fra megler, og du mottar en forenklet versjon sammenlignet med den banken får tilgang til via Eiendomsverdi sin database.

Følgelig, hva er en boligsalgsrapport?

En boligsalgsrapport er den mest utbredte formen for tilstandsrapport og legger særlig vekt på faktorer som er relevante ved eierskifte av bolig. Rapporten er en grundig dokumentasjon av boligens tekniske tilstand og er laget spesielt for en salgssituasjon. Du kan også spørre hvorfor få ny verdivurdering? Det mener Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. – Ny takst kan blant annet gi lavere rente. Boligprisene har økt mye de siste årene og mange sitter på en bolig som er verdt mye mer enn det den var da de kjøpte den. Dette kan gi en lavere rente fordi man har større sikkerhet på lånet, sier Reitan.

Så, hva er vanlig meglerprovisjon?

Meglerprovisjon er prisen en eiendomsmegler tar for å selge boligen din. Hva dette beløpet blir i hvert enkelt tilfelle, kan variere mye. Prisen vil blant annet være avhengig av hvor i landet du skal selge bolig, hvor stor boligen er, hvor lettsolgt megleren vurderer at den er, og hvilken megler du velger. Tilsvarende, hva ble boligen solgt for gratis? Den sikreste måten å sjekke hva en bolig ble solgt for og hvem som eier den er å sjekke Kartverket sine sider. Nettsiden er seeiendom.no.

Dessuten, hva koster takstmann 2022?

Prisen for en tilstandsrapport starter på rundt 7.000 kroner, og kan komme opp i over 20.000 kroner for store boliger. I tillegg kommer utgifter til for eksempel befaring av utleieenheter, innhenting av nødvendig dokumentasjon, arealoppmåling, kjøre og- reisetid og lignende tilleggstjenester. Du kan også spørre hvordan bli godkjent takstmann? For å bli takstmann må man først ha en byggeteknisk bakgrunn som f. eks byggingeniør. Deretter må man videreutdanne seg til takstmann ved å ta kursene «Innføring i taksering» og «Verditaksering av boliger» hos Norges Eiendomsakademi. Da blir du autorisert boligtakstmann via forbundet Norsk takst.

Så, hvordan finne verdi på bolig?

Boligens boligverdi er lik boligens areal multiplisert med kvadratmeterpris basert på statistikk over omsatte boliger. Beregningen bygger på opplysninger om boligens areal, beliggenhet, alder og type. Formuesverdien er en gitt prosentandel av denne boligverdien.

By Camilia Eckmeyer

Hvor mye koster google-konto? :: Er e-takst gratis?
Nyttige lenker