Hjem > E > Er E-Takst Gratis?

Er e-takst gratis?

Ofte gratis: En e-takst kan koste alt fra ingenting til 4.000 kroner. Flere meglere tilbyr gratis og uforpliktende verdivurdering i håp om at du vil velge de, om du skal selge boligen senere. Om du skal få gjennomført andre former for takst eller verdisetting, kan prisen derimot være ganske annerledes.

Les mer

Hvor lenge varer en e-takst?

Hvor lenge gjelder en e-takst? Verdien av boligen din er avhengig av boligmarkedet forøvrig, og kan variere med tiden. Det er derfor bestemt at en e-takst er gyldig i seks måneder av gangen, for å sikre at boligverdien er korrekt. Dessuten, hvor finner jeg etakst? E-taksten får du tilsendt på e-post fra megler, og du mottar en forenklet versjon sammenlignet med den banken får tilgang til via Eiendomsverdi sin database.

Følgelig, hva innebærer e-takst?

- En E-takst er en enkel verdivurdering som utarbeides i forbindelse med refinansiering av lån og lignende forhandlinger med banken. Den inneholder ingen form for teknisk vurdering av boligen, men legger sammenlignbare salg til grunn for verdifastsettelsen. Hvor mye koster meglervurdering? Dersom du må betale for verdivurderingen, koster det vanligvis mellom 2.000 - 6.000 kroner, men sjeldent mer. Prisen vil blant annet avhenge av om boligen er en liten leilighet eller en større enebolig, om det er tørketid i meglerbransjen, og om boligen ligger langt unna et meglerkontor.

Derav, hvor mye koster det å få takst på leilighet?

TjenestePris inkl. mva
VERDITAKST / TOMTETAKST
Leilighet over ett plan inntil 100m² BRA5000
Leilighet over ett plan fra 100m² -150 m² BRA / leilighet over 2-plan inntil 150m² BRA6000
Enebolig/rekkehus/del av tomannsbolig/fritidsbolig. Størrelse inntil 150m² BRA6500
I forhold til dette, hvor lenge er en verdivurdering gyldig? Som hovedregel har takstdokumenter en levetid på seks måneder. Men det kan godt hende du bør få utført en ny takst tidligere, ifølge Tommy Friestad, gründer og megler i Boa Eiendomsmegling.

I forhold til dette, hvem har tilgang til e takst?

Når boligselger mottar E-taksten fra megler, er det en forkortet versjon av den som er lagret i databasen hos Eiendomsverdi. Bankene har tilgang til fullversjonen og kan se statistikk, offentlig informasjon og andre E-takster på aktuell bolig siste seks måneder. Hvor lenge er en tilstandsrapport gyldig? De aller fleste takstdokumenter har en gyldighet som varer i seks måneder. Tilstandsrapporten er ikke noe unntak, og er altså gyldig i et halvt år etter at den ble ferdigstilt. Rapporten lagres i en database som tilhører Eiendomsverdi AS. Der vil den være tilgjengelig i seks måneder før den ikke lenger er gyldig.

Og et annet spørsmål, hvem foretar verdivurdering?

En verdivurdering blir oftest utført før en bolig skal legges ut for salg, og det er som regel eiendomsmegler som foretar vurderingen. Megler vil som regel besøke boligen for å undersøke blant annet standard, planløsning og kvalitet på utført arbeid.

By Richardo Lanphear

Hva er forskjellen på en verdivurdering og takstmann? :: Hvilken AirPods er best?
Nyttige lenker