Hjem > N > Når Startet Og Sluttet Antikken?

Når startet og sluttet antikken?

Man regner gjerne med at antikken innledes i Hellas ved overgangen fra bronsealder til jernalder, omkring år 1000 fvt., og avsluttes med det vestromerske keiserrikets undergang i år 476 evt.

Les mer

Hva kjennetegner den hellenistiske kulturen?

Hellenismen er ifølge Droysen kjennetegnet ved en sammensmeltning av orientalske og vestlige elementer med gresk kultur som dominerende kraft; innenfor et større perspektiv leder epoken fra klassisk gresk kultur over til kristen middelalder. Man kan også spørre hvor lenge varte antikkens hellas? Den greske antikkens historie kan deles inn i tre hovedperioder; arkaisk tid (cirka 800–480 fvt.), klassisk tid (480–323 fvt) og hellenistisk tid (323–3O fvt.). Arkaisk tid (cirka 800–480 fvt.) var preget av bystatenes fremvekst, der det før kun var småkongedømmer og høvdinger.

Hvorfor ble den greske bystaten kalt polis?

Polis var borgerne

I det gamle Hellas ville man ikke si at “Athen og Sparta er i krig”. Man ville si at “athenerne og spartanerne er i krig.” Fellesskapet av dem som hadde borgerrett, som var med på å ta avgjørelser og forsvarte polisen i krig, var selve definisjonen av polis.
Hvordan ble polisen styrt? Hvordan ble polisstatene styrt? Bare borgere kunne delta i politikken (styrt av polisen). De kunne møte i en folkeforsamling og stemme over forslag. Polisen hadde også en rådsforsamling og embetsmenn som vanligvis ble valgt til å styre for ett år om gangen.

Hva betyr Hoplitter?

Hoplitter var tungtbevæpnede fotsoldater i oldtidens greske hær. Bevæpningen, som kan påvises fra begynnelsen av 600-tallet fvt., var hjelm, brystharnisk av lær, benskinner, tungt, ovalt skjold på venstre arm, lanse og sverd. Man kan også spørre hvor høy er akropolis? Akropolis i Athen er en antikk borg lokalisert på et lite fjell med en flat topp som rager 150 meter over sjøen, et berglendt frambrudd over den greske byen Athen.

Hvorfor ble Akropolis bygd?

Historie. Platået på toppen ble antagelig mest brukt som tilfluktssted i forhistorisk tid; i mykensk tid (omkring 1500-1200 fvt.) ble det bygget et palass som det bare er beskjedne rester igjen av, og en festningsmur. Høyden var senere dels festning, dels helligdom for byens skytsgudinne Athene Polias. Hvorfor startet antikken? Epokens begynnelse (700 f.Kr.) er satt etter de eldste levningene etter greske bystater (polis), mens slutten på epoken (500 e.Kr.) markeres av Romerrikets oppløsning og at kristendommen begynner å dominere europeisk kultur.

Hvem bygget Parthenon?

Parthenon er et tempel på Akropolis i Athen, det mest berømte av alle greske templer. Det ble bygd 447–432 fvt., som første ledd i Perikles-tidens store gjenreisningsprosjekt for Athene-helligdommen på Akropolis. Arkitektene var Iktinos og Kallikrates, mens billedhuggeren Feidias stod for utsmykningen.

By Deron Bullard

Hvem er faren til Herkules? :: Hvorfor er Parthenon tempelet i Athen skadet?
Nyttige lenker