Hjem > H > Hva Betyr Ansvar Etikk?

Hva betyr ansvar etikk?

ANSVARSETIKK ER EN ETIKK for vår moderne, teknologiske og globaliserte tid. Til forskjell fra tradisjonell etikk, som omhandler personer vi omgås direkte eller som er nær oss i sted og tid, anlegger ansvarsetikk et globalt perspektiv som omfatter folk andre steder på kloden og fremtidige generasjoner.

Les mer

Hva er pliktetikk enkel forklaring?

Pliktetikk er en type moralteori der det ikke bare er resultatet av handlingen som avgjør om en den er moralsk riktig, men også de etiske prinsippene bak. Pliktetikk kalles også deontologisk etikk eller deontologi. Hva betyr å være ansvarlig? forpliktelse til å gjøre eller unnlate noe i moralsk, etisk og/eller juridisk forstand. risiko i betydningen å bære konsekvenser av en uventet utvikling: vanligvis om det negative, det vil si å bli bebreidet, gjøre merarbeid, dekke utgifter og annet, men også om det positive, å få ros og annet som er fordelaktig.

Også, hva konsekvensetikk?

Konsekvensetikk er en gruppe av etiske teorier der en handlings riktighet bestemmes utelukkende av handlingens konsekvenser. Utilitarismen er den mest kjente formen for konsekvensetikk. Denne teorien hevder at en handling er riktig hvis og bare hvis den fører til størst mengde nytte, alle individer tatt i betraktning. Hvilket etisk ansvar har vi som medborgere? Som borger av et samfunn, og som medborger, fordres det at du tar ansvar, ikke bare for deg selv, men også for fellesskapet og for andre mennesker. Du angår andre, og andre angår deg. Dine handlinger påvirker andre, og andres handlinger deg. Dette kan sies å være menneskets vilkår.

Hvordan forklare ansvar?

Ansvar i betydningen straffansvar eller erstatningsansvar er å måtte stå til rette for det man har gjort og svare for sine handlinger ved å kunne bli utsatt for reaksjoner for brudd på regler, særlig rettsregler. Juridisk kan man tenkes å måtte stå til ansvar på flere måter. Hva konsekvensetikk og pliktetikk betyr? Stikk i strid med konsekvensetikken fremholder pliktetikken at det er motivasjonen eller sinnelaget for en handling som avgjør om den er moralsk riktig, og ikke handlingens konsekvenser. Å gjøre det rette fordi det er rett, uten å skjele til konsekvensene, er et hovedbud i pliktetikken.

Derav, hva er viktig i pliktetikk?

Ifølge pliktetikken finnes det noen regler for hva som er rett og galt uavhengig av konsekvensene – regler eller prinsipper som sier at det er absolutt galt å lyve, stjele eller drepe et annet menneske. Så, hva er svakheten med pliktetikk? En viktig side ved pliktetikken er at den også er opptatt av rettigheter. Mens konsekvensetikken kanskje kan godkjenne tortur fordi det kan komme mange andre mennesker til gode er pliktetikken imot dette.

Så, hva betyr frihet under ansvar?

Politikken skal ta utgangspunkt i at mennesker skal få gjøre som de vil og leve frie og selvstendige liv. Reguleringer, forbud og påbud skal kun benyttes der det er helt nødvendig for å sikre at et individets frie vilje ikke går utover andre menneskers frihet.

By Matthews Eilert

Hva er ansvar og myndighet? :: Hva er Borosilikatglass?
Nyttige lenker