Hjem > H > Hva Er Det Ortofone Prinsipp?

Hva er det ortofone prinsipp?

Ortofoni er lydrett skrivemåte, det vil si at skriftspråket i stor grad tilsvarer uttalen av et språk. En bokstav i skriftspråket skal representere ett fonem i talespråket. En motsatt normeringsmåte er etymologisk skriftspråksnormering.

Les mer

Hva er Fornorskingslinja?

Forklar hva fornorskingslinja og målreisingslinja gikk ut på. - Fornorskingslinja: gikk ut på at norske og uttrykk litt etter litt skulle innføres i det danske språket. De mente at dette ville resultere i et norsk skriftspråk etter ei tid. Skulle gradvis omforme dansk til norsk. Folk spør også hvordan fornorsket knud knudsen dansken? Knudsen bestemte seg tidlig for å innføre harde konsonanter og erstatte disse med de danske bløte, som båt for båd, tap for tab og sak for sag. Dette målmerket særpreger fortsatt dialektene i Agder-fylkene og Rogaland.

Hvem var Knud Knudsen Hvor kom han fra hvilken utdanning hadde han og hvor jobbet han?

Knud Knudsen kom fra Holt ved Tvedestrand og vokste opp i enkle kår. Faren var husmann og omgangsskolelærer. Knudsen tok seminareksamen (lærerprøve) i 1828 og ble ansatt som lærer i hjembygda. Seinere studerte han filologiske fag ved Universitetet i Kristiania, der han tok filologisk embetseksamen i 1840. Hvorfor er Knud Knudsen viktig? Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far». Hvor dekkende disse betegnelsene er, kan diskuteres.

Hva vil det si at norsk er et Ortofont språk?

Det norske skriftspråket er langt på vei ortofont, men det fins en del ord med bokstaver som ikke lenger uttales – de har blitt "stumme". Ordet landet uttaler vi for eksempel /lane/, og hv-spørreorda hvem, hva osv. Angående dette, kva for språkpolitiske vedtak gjorde stortinget i 1885 og 1929? Aksjonen nådde inn i Stortinget då 41 stortingsmenn i februar 1885 gjorde framlegg om at landsmålet måtte få «full Rett og Fridom jamsides med Bokmaalet». Vedtaket kom etter det som truleg er den mest omfattande språkdebatten i Stortinget nokon gong. Den store prinsippdebatten kom 29.

Hvorfor ville Knud Knudsen fornorske dansken?

Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt. I forhold til dette, hva var ivar aasen og knud knudsen uenige om? Knud Knudsen og Ivar Aasen var begge enige om at de ville ha vekk det danske skriftspråket, men de var uenige om hvordan. Knudsen hadde liten tro på at Aasens prosjekt ville få gjennomslag. Derfor kalte han Aasens vei for «Bråhastens vei».

Hvem støttet Knud Knudsen?

Sjøl følte han seg i skyggen av sin samtidige konkurrent Ivar Aasen og omtalte Aasen som presten og seg sjøl som klokkeren, men det spørs om han ikke har hatt større betydning for norsk språkutvikling enn Aasen eller noen annen. Bakgrunnen for både Knudsen og Aasen var nasjonalromantikken og språkdebatten i 1830-åra.

By Izawa Poonam

Hva gjorde Henrik Wergeland for å fornorske norsken? :: Hvem snakket dannet dagligtale?
Nyttige lenker