Hjem > H > Hvorfor Ønsket Man Å Samle De To Skriftspråkene Til Ett?

Hvorfor ønsket man å samle de to skriftspråkene til ett?

Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen.

Les mer

Følgelig, hvorfor mislyktes samnorsk?

Det største problemet med samnorsken var at den påbød ordformer som ikke har litterær tradisjon. Språklige endringer kan ikke skje fort og i strid med språkets rolige utviklingsgang. 1917-reformen kom for tidlig, bare ti år etter den forrige. Hvilken reform markerer et viktig brudd med det danske skriftspråket? Reformen i 1907 førte til det endelige bruddet med dansk skriftspråk. Før reformen var det mange som mente at skriftspråket fremdeles ikke var helt norsk. Norge hadde nettopp gått ut av unionen med Sverige, og nasjonale hensyn var en viktig drivkraft bak reformen.

Hva er Språkplanlegging?

Språkplanlegging er bevisst styring av språkforholdene i et samfunn. Vanligvis brukes språkplanlegging om normering av skriftspråk og prinsippene for denne, men begrepet brukes også om valg av skriftspråk i skolen og samfunnet ellers. I Norge skjer normering av skriftspråkene nynorsk og bokmål i Språkrådet. Du kan også spørre kvifor kan vi seie at det går eit skilje i norsk språkpolitikk kring 1960? fram til 1960 var det språkstrid om hva som var norskest mellom riksmål og landsmål. Etter 1960 var det ikke så viktig, og de bestemte seg for å bli enige. De tillot flere skriftspråk.

Hvorfor ble reformen i 1938 oppfattet som radikal?

Hvorfor ble 1938 reformen oppfattet som radikal? Tanken var å forenkle rettskrivingen, men det motsatte skjedde. Den ble svært omfattende, siden det var for mange endringer. Følgelig, hva betyr å lese ortografisk? Ortografisk lesetrening

Den ortografiske strategien dreier seg om å lese ordbilder. Da har eleven lært seg å gjenkjenne ordet visuelt, og trenger ikke lese lyd for lyd for å avkode ordet. Det er hit vi ønsker å komme. Den ortografiske strategien vil eleven kunne bruke bare ved lesning av allerede etablerte ordbilder.

I forhold til dette, hva er fonologisk skriving?

Fonologisk skriving:

Barnet mestrer sammenhengen mellom bokstavtegn (grafemer) og lyd (fonem) og arbeider med analysen mens de skriver. En hører gjerne at de analyserer og staver seg fram til enkelte lyder i ord når de skriver. Da har barnet knekt den alfabetiske koden for skriving.
Hva er fonologi? Fonologi er læren om språklydenes funksjoner, om hvordan de lydene som menneskene kan frembringe gjennom taleorganene, utnyttes i det enkelte språk.

Hva skjedde med samnorsk?

«Samnorsk» blir også brukt nedsettende om det radikale bokmålet som ble innført ved rettskrivningsreformen av 1938, og da særlig den nynorsknære varianten som preget skolens lærebøker i 1940- og 50-årene. Samnorsken ble offisielt oppgitt i 2002, da Odelstinget vedtok å oppheve paragraf 1b i Lov om Norsk språkråd.

By Lustig

Hva mente Arnulf Øverland om samnorsk? :: Hvilken land var med Napoleon?
Nyttige lenker