Hvorfor er klesproduksjon et miljøproblem?
De fleste vet at bomull krever mengder av vann og kjemikalier for å bli til klær. Vi vet også at polyester er plast og lages av olje og at sauer produserer metangass så vel som ull. Men de færreste av oss tenker over at ulike klesfibre har ulik miljøpåvirkning også når vi bruker dem.
Også, hvordan påvirker klesbransjen miljøet?
Jo mer klær vi kjøper, desto mer øker produksjonen – og belastningen på miljøet. Å produsere klær krever enorme mengder vann, i tillegg til at CO2-utslippet er større enn du tenker over: For å produsere én enkelt t-skjorte kreves ca. 1400 liter vann. Dessuten, hvordan påvirker bomull miljøet? Naturmaterialer som bomull er svært utslippskrevende å produsere. Det krever store mengder både vann og kjemikalier. (Økologisk bomull er produsert med mindre kjemikalier, men mer vann.) Men plagg produsert av naturfibre mindre skade om de havner i naturen, og sprer heller ikke mikroplast under bruk og vask.
Og et annet spørsmål, hva skjer med klær som kastes?
Hvert år får Fretex inn 18 800 tonn klær. I tillegg kommer klær som gis til Uff, Røde Kors og andre bruktbutikker, samt plagg som kastes rett i søpla. Et plagg som går til gjenbruk erstatter ikke et nytt plagg én til én. Også, hvor kan jeg gi bort klær? gi bort klærkan
Vi tar gjerne imot:
- Klær og sko til dame, herre og barn.
- Tilbehør som belter, smykker, og vesker.
- Lette tekstiler inkludert duker, gardiner, sengetøy og håndklær.
Kan man levere ødelagte klær til Fretex?
Tidligere i år skrev Melk & Honning om at Fretex ikke lenger vil ha dine ødelagte klær. Grunnen er at mengden ødelagte tekstiler er vesentlig større enn behovet for tekstilråvarer til produksjon av gjenvinningsprodukter. Hvem tar imot ødelagte tekstiler? Gjenvinningsstasjonen tar imot fillene
Ifølge Sortering.no kan du ta med deg tekstilene du ikke kommer til å bruke mer til en tøyinnsamlingsboks eller direkte til gjenvinningsstasjonen. De tar imot både hele og ødelagt klær, men de må være rene, tørre og uten lukt når du leverer dem.
Dessuten, skal klær i restavfall?
Selv om klær og tekstiler havner på avveie på fyllinger i andre land, og gjenbruksordningene ikke er gode nok i dag, så bør en unngå å kaste klær i restavfallet så langt det lar seg gjøre. Små mengder skitne og ødelagte klær og tekstiler er greit, men ikke store mengder. Hvor skal man kaste gammelt undertøy? Fretex tar i mot brukt undertøy: Å levere alle typer tekstiler til gjenvinning sparer miljøet for unødvendig restavfall. Derfor tar Fretex også i mot brukte sokker, truser og BHer.
Hvor skal man kaste slitte klær?
Tekstiler, klær og sko
- Ødelagte tekstiler leveres til en tøyinnsamlingsboks eller nærmeste gjenvinningsstasjon. Skill gjerne i ulike poser, og merk posen med ødelagte tekstiler.
- Det er ressurskrevende og miljøbelastende å produsere tekstiler.
Similar articles
- Hvorfor ville Knud Knudsen ha bokmål?
- Hvorfor ville Knud Knudsen fornorske dansken?
- Hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie?
- Hvorfor det oppstod en språkdebatt?
- Hvorfor 5G?
- Hvorfor ble Drammen en by?
- Hvorfor heter Porsgrunn Porsgrunn?
- Hvorfor er Talkmore billigere enn Telenor?
- Hvorfor kan jeg ikke laste ned YouTube?
- Hvorfor kan ikke Safari åpne siden?