Hjem > H > Hva Er Monopolmakt?

Hva er monopolmakt?

Hvordan får en bedrift monopolmakt? Ved at en produsent er først ute med en vare, for eksempel en ny medisin. Slike monopoler vil somregel være tidsbegrenset, for eksempel inntil konkurrenter finner opp et godt substitutt.

Les mer

Man kan også spørre hva er monopol i et marked?

Monopol (fra gresk monos = en, polein = å selge) er betegnelsen på en markedsform hvor det bare er én selger av et produkt eller en tjeneste og dermed ingen konkurranse på tilbudssiden. I forhold til dette, hvorfor oppstår monopol? Monopoler er karakterisert av fraværet av økonomisk konkurranse om å tilby godet eller tjenesten, og eventuelt en mangel på levedyktige substitutter. Monopoltilstanden regnes normalt som en markedssvikt dersom det forventes å finne konkurranse i det aktuelle markedet.

Hva har staten monopol på?

Statsmonopol er et statlig drevet monopol – en økonomisk virksomhet som staten i kraft av sin suverenitet har forbeholdt seg enerett til å drive. Vinmonopolet er et eksempel på et statsmonopol. Har vi monopol i Norge? I Norge har for eksempel Vinmonopolet bare beholdt monopol på detaljhandel av alkohol, mens tidligere statsmonopoler som Statens Kornforretning og Norsk Medisinaldepot har mistet sin monopolstilling. Ved lov har samvirkeorganisasjoner av fiskere monopol på førstehåndsomsetning av fisk.

Så, hva er et oligopol?

Oligopol er innen økonomi det at et det aller meste av tilbudet på et marked kommer fra noen få store foretak. Dette gir selgerne markedsmakt. Oligopol er det motsatte av oligopsoni, hvor markedet er dominert av noen få store kjøpere og mange selgere. Hva er Marginalinntekt? Grenseinntekt eller marginalinntekt er et økonomisk begrep som viser til økningen i inntekt ved å produsere én ekstra enhet av en vare. Grenseinntekt er sammen med grensekostnad sentralt når man skal beregne den optimale produksjonen, ettersom overskuddet vil være maksimert når grenseinntekten er lik grensekostnaden.

Hvordan bestemmes prisen ved fri konkurranse?

Fullkommen konkurranse (også kalt frikonkurranse eller perfekte markeder) er en markedsform der prisen fastsettes i samspill mellom tilbud og etterspørsel. Hva er markedsmakt? Markedsmakt er makt innenfor et marked. Markedsmakt har allmenn interesse særlig i de tilfeller der en markedsaktør har så stor makt og innflytelse (for eksempel gjennom en dominerende markedsandel) at det hindrer fri konkurranse.

Hvor mye penger skal man ha i monopol?

Hver spiller begynner med 30.000. Statistisk sett må du regne med å betale 2.300 i leie/kostnader på én runde når det ikke er bygd på noen gater. På en gjennomsnittlig runde vil du dermed tjene rundt 1.700 siden du får 4.000 når du passerer start. I starten er det altså lite penger å bygge hus for.

By Damita

Når kan man kjøpe hus i monopol? :: Hva er aksjens pålydende?
Nyttige lenker