Hjem > H > Hva Er Hovedpunktene I Parisavtalen?

Hva er hovedpunktene i Parisavtalen?

Avtalen etablerer et mål om å begrense temperaturstigningen på jorda til «godt under» 2 °C, og helst til 1,5 °C. Den forplikter medlemslandene til å sette seg nye og mer ambisiøse mål for å redusere sine klimagassutslipp hvert femte år, og etablerer regler for hvordan landene skal rapportere om klimaarbeidet sitt.

Les mer

Hva har mange land forpliktet seg til gjennom Parisavtalen?

De rike landene må betale, de mindre rike kan betale

Rike land skal bidra med penger til å hjelpe fattige land med å kutte utslippene sine, og til å tilpasse seg klimaendringene. Land som ikke er fullt så rike kan også bidra, men er ikke forpliktet. I begynnelsen skal landene bidra med 100 milliarder dollar i året.
Hvordan skal Norge nå klimamålene? Den norske regjeringen la frem en handlingsplan i 2021, som beskriver hvordan Norge skal endre seg for å nå klimamålene innen 2030. Norge har som mål å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, og redusere egne klimagassutslipp med 90-95 prosent sammenliknet med utslippsnivået i år 1990.

Og et annet spørsmål, hva gjør norge i parisavtalen?

Etter Parisavtalen skal alle land melde inn nye eller oppdaterte utslippsmål hvert femte år. Norges forsterkede klimamål er å redusere utslippene med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå. Norge ønsker å kutte sine klimagassutslipp i samarbeid med EU. Så, hvordan fungerer systemet med klimakvoter? En klimakvote er en tillatelse til å slippe ut en viss mengde klimagasser. Over tid reduseres antall kvoter, slik at utslippene av klimagasser totalt sett blir mindre. Et system for handel med klimakvoter kalles kvotesystem. I et kvotesystem finnes det et bestemt antall kvoter som kan selges og kjøpes.

Hva er Parisavtalen enkelt forklart?

Parisavtalen er en internasjonal klimaavtale som ble vedtatt under klimatoppmøtet 12. desember 2015 i Paris. Avtalen består av bestemmelser for blant annet reduksjoner i utslipp av drivhusgasser, klimatilpasning og støtte til utviklingslands omstilling. Alle verdens land har sluttet seg til avtalen. Også, hvem har skrevet under på parisavtalen? Til tross for at det er de rike, industrialiserte landene som slipper ut mest klimagasser som forårsaker klimaendringene, så er det de fattige landene som i størst grad er påvirket av klimaendringene. Parisavtalen er skrevet under av alle landene som er medlem av FNs Klimakonvensjon.

Man kan også spørre hva betyr klimarettferdighet?

Klimarettferdighet er et begrep som brukes for å analysere klimaendringene ut ifra et etisk perspektiv. Begrepet brukes også juridisk, gjennom rettferdighet i anvendelse og utvikling av lover og regler på området klimaendringer. Følgelig, hvilke forpliktelser har norge tatt på seg i henhold til parisavtalen? Norge har under Parisavtalen tatt på seg en forpliktelse til å redusere utslippene av klimagasser med minst 50 prosent og opp mot 55 prosent i 2030 sammenlignet med nivået i 1990. Norge har meldt inn et forsterket klimamål under Parisavtalen. Regjeringen ønsker å oppfylle det forsterkede målet sammen med EU.

Hva er Klimakur 2030?

Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Kystverket, Landbruksdirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Enova har i Klimakur 2030 analysert potensialet for å redusere ikke-kvotepliktige utslipp av klimagasser, og tiltak som øker opptaket og reduserer utslipp fra skog og annen arealbruk.

By Ryon Carlington

Hva kan vi gjøre for å redusere utslippene? :: Er iPhone 11 Pro like stor som 12 Pro?
Nyttige lenker