Hjem > H > Hva Regnes Som Sterk Vind?

Hva regnes som sterk vind?

Hvavind

Vindstyrke (i meter per sekund)Tekst
10.8 m/s – 17.2m/s (Liten til stiv kuling)«vindfullt»
Over 17.2 m/s (Sterk kuling og alt opp til og med orkan styrke)«kraftig vind»

Les mer

Også, hvor mye vind kan helikopter fly i?

Vinden må vera mindre enn 60 knop (sterk storm) dersom folk skal kunne gå inn og ut av helikopteret på ein oljeplattform. Deretter, kan et fly lande selv? I det siste tilfellet vil flyet i praksis «fly seg selv» helt ned til rullebanen. Teoretisk kan et fly lande helt på egen hånd ved hjelp av et slikt system, men normalt overtar flygeren selv i det han/hun får visuell kontakt med rullebanen og lander flyet manuelt.

Er det farlig med turbulens?

Det som skjer ved turbulens, er at flyet får litt negativ gravitasjonskrefter, og alt blir vektløst. Det som skjer da, er at alle løse artikler fyker opp i taket. Det gjelder også passasjerer som ikke er fastspent. Da kan man få nakke- og hodeskader ved kraftig turbulens, sier han. Man kan også spørre er 10 m s mye vind?

Beaufortnorsk betegnelsemeter per sekund
8Sterk kuling17,2–20,7
9Liten storm20,8–24,4
10Full storm24,5–28,4
11Sterk storm28,5–32,6

Hvor sterk kan vinden bli på norskekysten?

På Norskekysten vet vi av erfaring at vindkastene er omtrent 1,4 ganger sterkere enn gjennomsnittsvinden. Over land er forskjellen mellom vindkast og middelvind enda større. Hvor lang rullebane trenger 737? For å lande en Boeing 737 trengs det ca. 2.000 meter med rullebane.

I forhold til dette, hvor trygt er det egentlig å fly?

Sjansen er faktisk er 1:11 millioner, ifølge en amerikansk undersøkelse. Statistisk sett betyr det at dersom du flyr hver dag, vil det ta 29.000 år før du vil oppleve å dø i et flyhavari eller at du må fly døgnet rundt i 86 år for at det skal skje noe dramatisk under flyvning. Tilsvarende, er det farlig å fly i regn? - Fly kan skades, men det er ytterst sjelden. Turbulens sammen med storm, regn, lyn og mørke er ikke drømmeforhold. Han forteller om at pilotene har en værradar som oppdager de fleste typer turbulens, slik at de kan unngås.

Hvor i flyet er det minst turbulens?

- Hvis et fly flyr i helt rolig luft er det ingen turbulens. Når det er turbulens i luften, beveger flyet seg opp, ned og til sidene. Disse bevegelsene blir større bak i flyet enn midt i flyet. Men han understreker at dette ikke er en nøyaktig vitenskap.

By Bever Deterding

Hva betyr vindkast? :: Hvem kan sende inn mva-melding?
Nyttige lenker