Hjem > H > Hva Er Forskjell På En Dialekt Og En Sosiolekt?

Hva er forskjell på en dialekt og en sosiolekt?

En sosiolekt er en variant av et språk som tales av en sosial gruppe. Sosiolekter har særlig vært knyttet til økonomiske samfunnsklasser, men i nyere tid har andre former for sosiolekter blitt vel så viktige. I motsetning til dialekter er de i utgangspunktet ikke geografisk definert.

Les mer

Ta dette i betraktning, hvor snakker man vestnorsk?

Vestnorsk som gruppe utgjøres av talemålene i Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark. Til sammen utgjør antall brukere av denne dialektgruppen rundt 1,9 millioner mennesker. Hva påvirker sosiolekter? Sosiolekter er varianter av den samme dialekten innenfor et geografisk område. Sosiolekten blir blant annet påvirket av kjønn, alder, sosial status og yrke.

Deretter, hva er definisjonen av dialekt?

Dialekt er ein geografisk avgrensa variant av eit språk. Dialekten utgjer eit komplett språksystem og kunne såleis ha fungert som eit språk i seg sjølv. Det er gjerne historiske og politiske grunnar til at eitt språksystem blir rekna som språk, medan eit anna blir rekna som dialekt. Hva er en sosiolekt enkelt forklart? Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

Deretter, hva er jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). Dessuten, hvor i norge har vi palatalisering? Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk.

Har vestnorsk palatalisering?

Vestnorsk har palatalisering i både hoved- og endestavelser. Eksempler på dette er dagen, som blir til dajen, og strand, som blir til strannj. Nord-Norge, Øst-Norge og Trøndelag har kun palatalisering i hovedstavelser. Hvor ligger vestnorsk? Artikkelstart. Til det vestnorske målområdet høyer dialektane i gamle Aust-Agder i søraust, vestlege delar av gamle Vest-Agder, i tillegg til Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Sunnmøre og Romsdal. I nord grensar vestnorsk til Nordmøre, som er eit trøndersk målområde.

Hvilke faktorer i samfunnet påvirker språkutviklingen?

Alder, kjønn, utdannelse, yrke, sosial bakgrunn og miljø/gruppe er sosiale faktorer som har betydning for måten vi bruker språket på. I tillegg kan vi også trekke inn kulturelle faktorer. Vi tilpasser språket avhengig av hvem vi snakker med og hva vi snakker om, fordi sosiale og kulturelle faktorer varierer.

By Kei

Hvorfor har vi ulike sosiolekter? :: Hvilken matbutikk er best?
Nyttige lenker