Hjem > H > Hva Skjer Hvis Det Blir For Mye Co2 I Lufta?

Hva skjer hvis det blir for mye CO2 i lufta?

Et eksempel på en drivhusgass (også kalt klimagass) er karbondioksid, CO2. Gassen gjør drivhuseffekten sterkere. Mindre varme slipper ut gjennom atmosfæren. Dermed blir kloden varmere enn den ville ha vært uten gassen, og klimaet endrer seg.

Les mer

Kan man dø av karbondioksid?

40,000ppm. Eksponering kan føre til alvorlig oksygenmangel som igjen kan føre til varig hjerneskade, koma og til og med død. Hvordan sjekke luftkvalitet? Hvis du har mangel på ventilasjon og du mistenker at innemiljøet er for fuktig, vil du kunne sjekke det med et kombinert hygrometer/termometer som måler både luftfuktighet og temperatur.

Og et annet spørsmål, er luftfukter bra?

- Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide. Det er sånn at det som regel er nok fuktighet i norske hjem. Dersom luften kjennes tørr ut, kan det heller være på grunn av større mengder støvpartikler i lufta. Vi anbefaler heller luftrenser. Kan man bli syk av inneklima? Faktorar i innemiljøet kan bidra til sjukdommar og plager. Nokre menneske er meir følsame for miljøeksponeringar enn andre, fordi dei til dømes av arvelege årsaker er meir mottakelege, eller fordi dei er mindre motstandsdyktige enn gjennomsnittet i befolkninga. Faktorar i innemiljøet kan bidra til sjukdommar og plager.

Så, hvor mye co2 slippes ut hvert år?

De totale globale utslippene av klimagasser var på 51,5 milliarder tonn CO2e i 2019, ifølge Emissions Gap Report 2021 fra FNs miljøprogram. Av dette utgjorde CO2 rundt 74 prosent, metan 18 prosent, N2O 5 prosent og f-gasser 3 prosent (se figur). Ta dette i betraktning, hvor mye har co2-konsentrasjonen steget siden 1850? Siden rundt 1850 har vi sluppet ut cirka 2000 milliarder tonn CO2, som har ført til en økning av karbon i atmosfære, hav og vegetasjon.

Man kan også spørre hvor mye av co2 utslippet er menneskeskapt?

- Bare 4 prosent av CO2 i atmosfæren er menneskeskapt. Hva er normal luftfuktighet inne? På sommeren ligger luftfuktigheten gjerne på rundt 50 prosent innendørs, men den bør ikke overstige 60 prosent. På vinteren er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom, og opp til 50 prosent i kjølige rom. Blir den over dette øker veksten av midd, bakterier, mugg og sopp.

Deretter, hva måles co2 i?

CO2 måles i ppm (Antall Co2 molekyler pr million molekyler) Å måle dette er forholdsvis lett. Gassen er tilstede hele tiden, og i samme konsentrasjon i hele luftrommet.

By Floyd Hobden

Er 40 i puls lavt? :: Hva er høyt CO2 nivå inne?
Nyttige lenker