Hva er Dialogferdigheter?
Grunnleggende dialogferdigheter er å kunne begynne, opprettholde og avslutte samtaler. Når mestring av god dialog utvikles, lærer partene i dialogen også å ta hensyn til hverandres kunnskaper og forutsetninger. Partene må også kunne oppdage misforståelser og ha strategier for å oppklare dem (Feilberg m. fl.
Hva er et godt språkmiljø?
Et godt språkmiljø stimulerer til utvikling av språkets innhold (hva barnet uttrykker), språkets form (på hvilken måte barnet uttrykker seg), og hvordan språket brukes (med hvilken hensikt barnet uttrykker seg). Det handler om både å bruke språk og lære språk. Angående dette, hvorfor jobbes det med språk i barnehagen? Språk og samhandling blir for eksempel en naturlig del av leken i sandkassa og fellesopplevelsene på tur til butikken. Personalet skal fremme tillit mellom barna og de voksne og barna imellom slik at barna kjenner seg trygge og kan oppleve glede ved å kommunisere og bruke språket sitt.
Angående dette, hva er god språkstimulering?
I språkstimulering er det vanlig at tiltaket inneholder en del spesifikke ord man øver på, i tillegg til mer generelle språkleker. Så, hvordan stimulere til språkutvikling? Dette kan du gjøre for å stimulere barnets språkutvikling
- Snakk med barnet: Det er aldri for tidlig å snakke skikkelig med barnet.
- Lytt til barnet: Vær en engasjert lytter.
- Ikke påpek feil: Unngå å si ”Det heter ikke fali, men farlig”.
- Utvid det barnet sier: Bruk barnets utspill som et utgangspunkt.
Hvordan bruke Babblarna?
Med Babblarna plastfigurer kan man leke alt mulig! Man kan inspireres av bøkene eller finne på andre leker som barnet synes er morsomt. Bruk Page 5 figurene sammen med andre leketøy som dere allerede har, og la barnet være med å bestemme. Om barna liker kjøretøy så kan Babblarna kjøre med buss eller bil. Hva kjennetegner godt språkarbeid? Det blir snevert å tenke på språkarbeid bare som sang, bare gjennom arbeid med konkreter eller bare med fokus på for eksempel preposisjoner som del av setningsstrukturen. Språk er mye – det er språket i bruk, kommunikative ferdigheter, sosiale ferdigheter, begrepsforståelse, lydforståelse og grammatisk forståelse.
Angående dette, hvordan kan vi skape et godt språkmiljø i barnehagen?
Samvær, samtaler og deling av rike opplevelser er den viktigste ressursen i barnehagen når det gjelder språkmiljø og språkstimulering. Personalet må vite at de selv er svært viktige språklige modeller for barna. Vi lærer barn sosiale og språklige omgangsformer. Hvordan jobbe med flerspråklige barn? Barna kan for eksempel først utrykke seg på førstespråket, og man kan så sammen prøve å oversette dette til norsk. Dette kan gi gode muligheter for å utforske og prøve ut språk. Slike samtaler med barn i smågrupper (både enspråklige og flerspråklige) med utgangspunkt i bilder, bøker andre konkreter er nyttige.
Også, hvorfor er rim og regler viktig for barn?
Mange barn liker godt å høre og prøve seg på morsomme rim og regler. Gjennom slike regler øker vi barnets språklige bevissthet. De blir oppmerksomme på lyder, struktur og rytme. Regler som «Akka bakka bonka rakka» og «Ole dole doff» vil barn gjerne lære seg og si om igjen og om igjen.